Opravy hradu Český Šternberk návštěvníky neomezují. Aktuálně se tam opravuje barokní krov

28. červenec 2023 09:00

Na hradě Český Šternberk se teď střídají návštěvníci a výletníci, kteří si užívají letní sezónu, zároveň tam ale pracují i tesaři. Za provozu totiž vyměňují a opravují stovky poškozených trámů v barokním krovu. Používají při tom i historické metody. Například hřebíky nahrazují dubovými kolíky.

Na půdu hradu, tedy do jeho nejvyššího bodu, zavedla reportérku kastelánka Zuzana Míková. Právě zde probíhají hlavní opravy, výměny a rekonstrukce trámů.

„Tady se odehrává oprava krovu, který je barokní z druhé poloviny 17. století. Vidíte, tady jsem vzal vzorek a úplně se to drobí, protože je v tom dřevokazný hmyz a měkká hniloba. Takže tam, kde je to špatný, se to musí vyměnit," popisuje projektant Miroslav Fuks.

Opravy hradu Český Šternberk

Na půdě právě pracují dva tesaři. Překvapilo je, že když zde probíhaly opravy někdy před 40 roky, tak se použila spousta železných prvků. Sami se snaží používat co nejvíce historické metody, například místo hřebů dubové kolíky.

Na půdu se návštěvníci hradu sice nedostanou, ale jeho běžně přístupné prostory si mohou prohlížet. „Samozřejmě vždycky návštěvníky zajímá, co je nového, co se podařilo zrestaurovat. Teď jsme tedy vstoupili do rytířského sálu a když nahlédneme do přilehlé kaple, tak můžeme vidět právě krásně zrestaurovaný oltář," říká kastelánka.

A které z dalších věcí, už na českéme Šternberku proběhly restaurátorskými zásahy a kam zamířil obří křišťálový lustr? Poslechněte si v reportáži věry Hájkové.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio