Opravy královéhradeckých základních škol finišují. Na první školní den budou všechny připraveny

30. srpen 2018 09:20

Většina ze 17 základních a mateřských škol v Hradci Králové za sebou má velmi rušné prázdniny. V červenci a srpnu totiž žáky opět vystřídali stavbaři a řemeslníci, kteří opravovali střechy, vyměňovali okna nebo povrchy školních hřišť. Velké opravy se podařilo dokončit podle plánu a všechny městem zřizované školy se žákům otevřou v pondělí 3. září.

Královéhradecký magistrát letos investoval do oprav školních budov přes 40 milionů korun.

Učebna s laboratoří

Více než 18 milionů směřovalo do rekonstrukce Základní umělecké školy Habrmanova, kde se vyměňovala okna a dveře, v učebnách se instalovala vzduchotechnika a budova školy bude mít i novou fasádu. Na novou jídelnu se pak mohou těšit žáci základní školy Pouchov a opravená sportoviště jsou na základních školách SNP a Plotiště Jih.

„Co máme informace, tak školní vyučování by mělo začít klasicky první pondělí v září, tedy 3. Nikde by nemělo dojít k posunu začátku vyučování," říká Petr Vinklář z královéhradeckého magistrátu.

Jak zajistit bezpečnost našich dětí? Bezpečně do školy a ze školy. Ale dnes také na internetu!

kpt. PhDr. Ondřej Moravčík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vrchní komisař Policie ČR kpt. PhDr. Ondřej Moravčík v naší radioporadně na téma: bezpečně nejen ze školy a do školy. Jak zajistit bezpečnost našich dětí?

V 11 základních školách pak na žáky budou čekat nové odborné učebny. Za jejich vybavení zaplatilo město Hradec Králové 108 milionů korun, z toho 92 milionů se podařilo získat díky evropské dotaci.

Pokračuje Petr Vinklář: „Jednalo se o učebny odborného vzdělávání, jako jsou laboratoře přírodovědného a technického vzdělávání. To znamená fyzika, chemie, matematika, přírodopis nebo učebny s výpočetní technikou. Ne všude budou učebny v provozu ihned první prázdninový týden. Ale to zdržení není dlouhé."

Modernizované učebny pomohou zlepšit výuku třeba na základní škole Štefánikova na Moravském předměstí, kterou navštěvuje zhruba 940 žáků. I když je v posledních prázdninových dnech na chodbách školy rušno, na první školní den bude všechno připraveno.

Nová učebna, která vznikla přestavbou

U nás probíhala celková rekonstrukce všech počítačových učeben a učebny keramiky. V současné chvíli se trošku potkávají učitelé ve škole a firma, která realizovala tyto úpravy. Ta školu v podstatě v tuto chvíli opouští," říká ředitel školy Roman Polda.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související