Oslaďte si Valentýna originálním způsobem. Vlastní čokoládu zvládnete za pár minut

13. únor 2024

Svátek zamilovaných si můžete osladit originálním způsobem. Cukrářka Veronika Hromádková v Radioporadně nabídla recept na originální čokoládu, která je hotová za pár minut.

Potřebujete k tomu kvalitní, vysoko procentní čokoládu. Může být bílá, mléčná, hořká, dokonce i novější růžová, která má příjemně nakyslou příchuť a říká se jí čokoláda ruby. Originalitu vytvoří lyofilizované ovoce a oříšky podle chuti.

Lesklou čokoládu zajistí správná teplota

Výrobky cukrářky Veroniky Hromádkové

Při rozehřívání je důležité čokoládu temperovat. „Dejte si s tím práci a dodržte teplotu. Rozehřejte čokoládu na 40 stupňů Celsia, pak ji zchlaďte na cca 27 stupňů a pak ji znovu zahřejte na 29 – 30 stupňů Celsia. To vám zajistí lesklost čokolády i to, že se bude hezky lámat a bude křupat,“ říká cukrářka Veronika Hromádková.

„Velké firmy mají obrovské kádě, kde vše hlídá počítač, pro domácí užití prostě rozpouštíte čokoládu ve vodní lázni a mícháte a mícháte. Existují i formy, do kterých rozpuštěnou čokoládu nalijete, necháte jen lehce ztuhnout a pak nasypete ovoce nebo ořechy na vrch, aby se to nepropadlo a zůstalo hezky vidět na povrchu,“ radí cukrářka.

Čokoláda za pár minut v troubě

Pokud vám ovšem na vzhledu nezáleží, můžete si vyrobit originální čokoládu skutečně za pár minut tak, že ji vložíte na plech na pečicí papír do trouby, lehce rozehřejete, zamícháte, poté pokladete lyofilizovaným ovocem nebo nasekanými oříšky a šup s tím do lednice. Ovoce nebo ořechy můžete poskládat do různých tvarů, které potěší váš protějšek.

Jak vzniká tzv. dort na klacku? A jak se dělá fondán? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související