Oslava padesátin muzikanta Jiřího Cáby, vzpomínka na autorku 750 písňových textů Růženu Sypěnovou a další dechovky

10. listopad 2022

Dechovkovinky zahájíme oslavou padesátin Jiřího Cáby, výborného baskřídlováka a taktéž zdatného organizátora dechovkových akcí. Jirka Cába pochází z Nové Vsi u Brloha. První muzikantské zkušenosti sbíral v malých partách, jako byla například Ouježďanka. Vojnu prožil u dechové hudby Pohraniční policie pod taktovkou Josefa Benedy. Za životní láskou Evou odešel do Batelova, kde bydlí stále.

Jiří Cába hrál s Božejáky, pořádal žirovnická setkání dechovek a v Batelově je hlavní osobou dechovkového minifestivalu. Lidovku hraje se svou malou kapelou Bohemia a náročnější hudbu si užívá s Brass kvintetem, kdy vyhrává většinou při slavnostních příležitostech, jako jsou městské oslavy a podobně. K abrahámovinám, které oslavil 7. listopadu, mu po Božejácích posíláme polku Ady Doška a Jardy Hájka Muzikantské toulky.

Následují dvě pozvánky na sobotní setkání heligonkářů a harmonikářů. První se bude konat v Malém Ježově, což je u Mladé Vožice. Začátek je stanoven na 13. hodinu. Ve 14 hodin ve stejný den začnou vyhrávat heligonkáři v Pleších poblíž Kardašovy Řečice. I tam jste srdečně zváni.

Poslední pozvánka je sice až na 23. listopad, ale dovolujeme si vás v předstihu pozvat k nám na rozhlasovou veřejnou nahrávku kapely Březovanka, která letos slaví 30 let na dechovkové scéně. Minulou neděli pokřtila v Čáslavi nové cédéčko. Brzy vám tyto novinky začneme ve vysílání představovat, ale nyní se vrátíme k začátkům této kapely a z jejího prvního alba vám pošleme valčík Karla Vacka Láska nehněvaná. Zpívají Věra a Monika Pitekovy.

Ve čtvrtek 10. listopadu by se dožila 90 let Růžena Sypěnová. Nenápadná umělkyně byla nejen vynikající textařkou, ale také zpěvačkou a scénáristkou. Počet jejích písňových textů dosáhl čísla 750 a k nejznámějším patří bezesporu valčíky Až rozkvetou lípy a Kdo ze srdce dává. Růžena Sypěnová zemřela 4. června 2005. Z její tvorby uslyšíte polku Zpívám rád. Hudbu složil Blahoslav Smišovský. S kapelou Frajárka písničku natočili Helena Brodská a Miroslav Mordych.

Čtěte také

Charitativní koncert „Pro Jirku“ na podporu trumpetisty a kamaráda Jiřího Kadlece se bude konat v sobotu od 15 hodin v kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě. Vystoupí zde čtyři dechovky z Vysočiny: Havlíčkobrodská 12, Rebelka, Leškovanka a Nová Lesanka. Přijďte se také pobavit a zároveň přispět Jirkovi na pořízení kompenzačních pomůcek. Havlíčkobrodská 12 a její sólisté Iva Kletečková a Jiří Pospíšil vás zvou valčíkem Vlasty Dvořáka Vysočina.

Město Kardašova Řečice zve širokou veřejnost do kulturního domu na páteční koncert domácí Řečické kapely. Kapelník Karel Mach zdvihne pomyslnou taktovku v 19 hodin. Značnou část koncertu jistě zaplní vlastní repertoár kapely. Polkou Karla Macha Řečická kapela si připomeňme začátky této úspěšné éry. Zpívají Jiřina Tůmová, Jan Dvořák a Petr Žižka.

Na Svatomartinskou zábavu s Doubravankou jste zváni do Nadějkova poblíž Jistebnice. V pátek se zde začne vyhrávat v 19 hodin. V Dechovkovinkách nabízíme v jejích podání orchestrální skladbu Jaroslava Heřmana Vzpomínka na Milana Bláhu a Jiřího Fáberu, což byli výborní akordeonisté.

Spustit audio

Související