Osmý březen patřil nejen ženám, ale i dalším oslavencům. Připomeňme si je

11. březen 2021

Mistříňanka vydala už své 62. album. Od předchozích titulů se liší; jmenuje se totiž Lidovky mého srdce a jsou zde v nových úpravách od Františka Pavluše mladšího natočeny překrásné moravské lidové písničky. 

V Dechovkovinkách si poslechněte jako ukázku valčík Až já smutný půjdu, který zazpívají Ivo Drobilič, Vít Nosek, Jan Olexa a sbor Mistříňanky.

Přání muzikantským oslavencům

V Dechovkovinkách oslavíme sedmdesátiny zakládajícího člena Řečické kapely Josefa Macha a pětatřicátiny kapelníka Kameňáků Lukáše Čekana. Vzpomeneme na právě zesnulého tubistu Ševětínky Jana Škardu a připomeneme nedožitá jubilea skladatele Blahoslava Smišovského a textařky a zpěvačky Olgy Homolkové. 

Olga Homolková, zpěvačka, textařka a konferenciérka by 8. března by oslavila 65. narozeniny. Žel, už pět a půl roku není mezi námi. Naštěstí po sobě zanechala rozsáhlý písničkový i nahrávkový odkaz, kdy se svým manželem Jiřím za doprovodu jejich Březovské desítky i jiných uskupení natočila desítky vlastních písniček.

Celý pořad si poslechněte online a užijte si muziku i oslavence ať už přímo nebo ve vzpomínkách.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.