Ostravská huť posunula termín návratu zaměstnanců o další týden

15. leden 2024 12:02

Zaměstnanci ostravské huti Liberty se do práce nevrátí dřív než příští úterý 23. ledna. Vedení firmy potvrdilo, že termín je posunutý o další týden. Společnost Liberty Ostrava se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií a Tameh už dříve uvedl, že mu Liberty dluží 2 miliardy korun.

„Rozhodujícím prvkem pro obnovení výroby zůstávají dodávky energie ze společnosti  Tameh Czech. Jednání se strategickými partnery této společnosti probíhají pomaleji, než bychom si přáli, ale nadále věříme v to, že v nadcházejících týdnech nalezneme řešení,“ říká mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková.

Podle odborového předáka v huti Petra Slaniny je ale vidět, že se huť na možné obnovení výroby postupně připravuje. „Dnes byl přivezen parní generátor, který má sloužit k tomu, aby mohla být koksovna opětovně rozjeta. Vnímám to jako dobrou zprávu, protože je to v poslední době takový střípek k tomu, že by huť mohla znovu najet,“ doufá Slanina.

Zaměstnanci obou firem jsou doma od loňského 22. prosince, kdy Tameh zastavil dodávky energií do Liberty. Návrat lidí do práce se posouval už dvakrát, jako původní termín návratu huť uváděla 3. leden.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související