Ostravská zoo chystá Den pro slony, upozorní na jejich nepříznivou situaci

10. srpen 2023 08:40

Ostravská zoologická zahrada chystá na sobotu Den pro slony. Právě na sobotu totiž připadá Mezinárodní den slonů. Zoo chce lidi upozornit na to, že podmínky pro tyto savce se ve volné přírodě zhoršují.

Návštěvníci, kteří v tento den přinesou vysloužilý elektrospotřebič, mohou získat dětskou vstupenku do zoo zdarma. Recyklací těchto výrobků totiž šetříme přirozené prostředí v Africe, kde žijí nejen sloni, ale i gorily a další vzácní živočichové.

V zoo se staré elektrospotřebiče sbírají od roku 2010 a návštěvníci jich donesli už více než 4000.

V sobotu budou pro návštěvníky připraveny zábavně-naučné aktivity zaměřené na správné nakládání s odpady, recyklaci a další využití odpadu. V zoo bude možné pořídit i různé oblečení, hračky a dekorace se sloní tematikou.

Ostravská zoologická zahrada jenom letos podpoří částkou přes 1,8 milionu korun dvacet záchranných projektů, protože každoročně ze vstupu každého návštěvníka dává 3 koruny na speciální účet.

Sloni indičtí v Zoo Ostrava

Ještě ve 40. letech 20. století žilo v Africe 5–10 milionů slonů. S nárůstem lidské populace a s tím spojenou přeměnou přirozeného prostředí slonů na zemědělskou půdu, a kvůli poptávce po slonovině klesl jejich počet na asi 1 300 000 na počátku 80. let a na 700 000 na konci 80. let. Od roku 1989, kdy je obchod se slonovinou celosvětově zakázán, se sice tempo poklesu zpomalilo, ale i tak dnes žije v celé Africe asi jen 450 000 slonů.

autoři: Silvie Mikulcová , tif
Spustit audio