Ostravská zoo má dvě nové žirafy, přijely k nám z Holandska

21. červenec 2023 07:13

Zoologická zahrada a botanický park Ostrava má dvě nové žirafy. Ve středu byly z Holandska dovezeny dvě mladé samice. V zoo jsou tak k vidění celkem čtyři žirafy – kromě nových samic ještě další mladá samice a jeden samec.

„Než si žirafy zvyknou na nové prostředí, zůstane dočasně uzavřen Pavilon afrických zvířat. Lidé však mohou skupinu z dálky vidět ve dvorku přiléhajícímu k pavilonu – z vyhlídky nebo ze safari expresu,“ informovala v tiskové zprávě mluvčí zoo Šárka Nováková.

Dvě mladé samice žirafy Rothschildovy (obě se narodily zkraje roku 2021) byly přivezeny z holandského Safariparku v Beekse Bergenu. V Ostravě mají rozšířit nově zakládané chovné stádo.

Žirafy absolvovaly cestu dlouhou cca 1200 km ve speciálním, k přepravě žiraf upraveném přívěsu. Během cesty byly pravidelně krmeny a napájeny. Žirafy vezli zkušení přepravci ze Safari Parku ve Dvoře Králové.

Zoo Ostrava chová žirafy Rothschildovy od roku 1987. Během této doby se zde narodilo celkem 17 mláďat, 16 z nich se podařilo odchovat, jedno mládě se narodilo mrtvé.

„Po příjezdu obě samice bez problému vystoupily z vozíku přímo do vnitřního boxu, kde zůstaly po zbytek dne. Ve čtvrtek jsme je vypustili do venkovního dvorku. S našimi dvěma žirafami se přes bariéru poznaly už v den příjezdu a v kontaktu s nimi byly i venku. Spojovat je budeme později,“ popisuje inspektor chovu Ivo Firla.

Vzhledem k tomu, že jsou nové žirafy zatím docela plaché, bude dočasně uzavřen Pavilon afrických zvířat. „Návštěvníky prosíme o trpělivost. Žirafy je ale z dálky možné vidět ve venkovních dvorcích, a to z vyhlídek kolem výběhu nebo během jízdy safari expresem,“ dodává Ivo Firla.

Spustit audio

Související