Ostravské Vítkovice uklízejí bezdomovci. Projekt inspiruje další radnice

22. březen 2023 12:16

Bezdomovci by mohli uklízet i v dalších částech Ostravy. Už půl roku lidé bez střechy nad hlavou pomáhají čistit ulice Vítkovic. Práci organizuje Charita Ostrava a obvodní radnice lidem platí stravenkami. Zapojit se teď chtějí i další obvody.

Vozík, košťata, pytle a kleště na sběr odpadků. Šestice lidí bez domova se jako každé úterý ráno vydává do zákoutí ostravské čtvrti Vítkovice. Pan Daniel je na ulici 22 let a dnes se s ostatními vydal za prací poprvé. „Protože nemám co jíst a je to pomoc, obrovská. Mít 200 korun a nemít 200 korun, když žijete na ulici – člověk si to rozmyslí, že,“ říká.

Za dvě hodiny práce 200 korun ve stravenkách. Daniel za to má jídlo na dva dny, Denisa zase tři noci pod střechou.

Lubomír Gebauer z ostravské Charity udílí sběračům pokyny. „Tady sbíráme špačky, ale tam dál budeme sbírat to, co je vidět. Papíry, kelímky,“ ukazuje pracovníkům.

Projekt stravenka

V Ostravě-Vítkovicích začali s prací za stravenku loni v červenci. „Projekt stravenka funguje dobře a navíc jsou všichni spokojení a navíc to má přínosy,“ chválí Gebauer.

Charita spolupracuje s technickými službami obvodu Vítkovice. Místostarosta obvodu Petr Menšík (Ostravak) je s pomocí od bezdomovců spokojený. „Šetří čas našich zaměstnanců. Když nám uklidí odpadky, tak naši zaměstnanci mohou dělat odbornou práci – dělat ořezy, spravovat lavičky,“ dodává Menšík.

Nejde jen o stravenky. Paní Maria žije na ulici dlouho. Je zvyklá, že ji ostatní vnímají jako nepotřebnou. A teď dělá něco užitečného. „Já ráda dělám dobré skutky a ne špatné, takže mne to těší, že jsem tady s holkama a klukama a že uděláme dobře a že lidi jsou spokojený, že tu máme čisto,“ říká Maria. A s kolegyní Denisou se při sbírání odpadků radí, kde se dá ještě sehnat brigáda.

O práci za stravenku se už zajímají i další ostravské obvody. Například ten nejlidnatější – Jih.

Spustit audio