Osudy Václava Cílka. Rozhlasové vzpomínky geologa, klimatologa, esejisty a popularizátora vědy

28. červenec 2023

Václav Cílek (*1955, Brno – Židenice) je český geolog, klimatolog, spisovatel, filozof, překladatel taoistických a zenových textů a popularizátor vědy. Střední školu studoval také v Tanzanii, poté vystudoval hornickou průmyslovku v Příbrami a přírodovědeckou fakultu – obor geologie na Univerzitě Karlově v Praze. Pracoval v Hornickém ústavu Akademie věd ČR nebo v Geologickém ústavu AV ČR a v Centru teoretických studií.

Technická spolupráce: Tomáš Gsöllhofer
Připravil: Jan Kašpar
Natočeno: 2011

Přestože se ve své práci zabývá především popularizací vědy, změnami klimatu a prostředí, vývojem české krajiny a interakcemi mezi přírodou a civilizací, najdeme v jeho knihách přesahy směrem k literatuře, religionistice, filozofii, teologii, výtvarnému umění nebo hudbě všech žánrů. Spolupracoval na desítkách knižních titulů a stovkách článků i esejů, své texty publikuje v řadě časopisů, spolupracuje též s Českým rozhlasem a s Českou televizí.

Václav Cílek je držitelem řady cen – například ceny Toma Stopparda, Ceny ministra životního prostředí „za výrazný přínos k popularizaci české vědy“, ceny Zlatá stuha v oblasti literatury faktu pro děti a mládež nebo ceny Nadace VIZE 97 Dagmar a Václava Havlových.

autor: Jan Kašpar
Spustit audio

Související