Otec při střelbě chránil dceru vlastním tělem, zraněním poté podlehl, říká chirurg

11. prosinec 2019 09:00

„Asi v 7:15 mi volala rozrušená kolegyně z ambulance, že tam nemám chodit, že se tam střílí,“ popsal pro Českou televizi úterní událost chirurg ostravské nemocnice Marcel Mitták. Jak vypověděl, několik minut poté už spěchal na operační sál, kde se lékaři pokoušeli zachránit život muži, kterého postřelil útočník z Ostravy. Podle lékaře byl obětí střelce otec nezletilé dcery, jeho život se nepodařilo bohužel zachránit.

Když útočník začal střílet, chránil muž podle výpovědi chirurga dívku vlastním tělem. Muž tak své dceři život zachránil, jemu samotnému už ale lékaři pomoci nedokázali. „Zranění, která muž utrpěl, byla natolik rozsáhlá a fatální, že nebylo možné tento stav zvrátit,“ popsal Mitták. „Pochopitelně nás, kteří máme děti, to hluboce zasáhlo, tomu nelze emočně uniknout,“ dodává.

Čtěte také

Pozůstalí obětí skončili v péči psychiatrů a odborníků, tragédie ochromila provoz nemocnice až do pozdního úterního odpoledne.

Podle informací reportéra Radiožurnálu z místa tragédie byl ve středu ráno již provoz v ostravské fakultní nemocnici plně obnoven, uzavřené zůstává pouze traumatologické oddělení, kde střelec v úterý ráno útočil. Někteří lidé, které útočník zranil, by měli být podle aktuálních informací mimo ohrožení života.

Jedna pacientka zůstává v kritickém stavu. „Stav pacientky je stále velmi vážný, kritický. V tuto chvíli nelze spekulovat o dalším vývoji,“ řekla mluvčí ostravské nemocnice Petra Petlachová. Dodala, že více se nemocnice nebude k zdravotnímu stavu ženy vyjadřovat.

autoři: sot , mrk | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio

Související