Ovzduší v Jihočeské filharmonii je naprosto výjimečné, chválí dirigent a klavírista Vojtěch Spurný

29. leden 2023

Vojtěch Spurný je dirigent, hráč na klávesové nástroje i historické klávesové nástroje, především cembalo. Více než dvacet let spolupracuje s Jihočeskou filharmonií a na orchestr, který má domovskou scénu v Českých Budějovicích, nedá dopustit.

„Já jsem se tady hned při prvním koncertě uvedl jako klavírista i dirigent a byla to už tehdy velmi příjemná spolupráce. Myslím, že nebudu přehánět, když řeknu, že jsme našli úžasnou vzájemnou rezonanci s orchestrem. A od té doby se pro mě Jihočeská filharmonie stala srdcovou záležitostí,“ říká.

„Ovzduší v orchestru je naprosto výjimečné, co se týče tvůrčí atmosféry, odlehčení humorem a zároveň pracovního nasazení. Během svého dosavadního života jsem dirigoval asi téměř všechny české symfonické orchestry a mohu se podepsat pod prohlášení, že Jihočeská filharmonie je opravdu výjimečné těleso. Na plakátech mají napsáno, že jsou nejlepší v Jihočeském kraji, ale já si myslím, že nejenom v Jihočeském kraji,“ dodává.

Celý rozhovor s hudebníkem Vojtěchem Spurným si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.