Ozvěny dne 11. října 2008

11. říjen 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Zemědělci nebudou v pondělí protestovat

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Zemědělci ustupují z chystané pondělní protestní akce. Premiér Mirek Topolánek jim totiž slíbil dorovnání přímých plateb, které požadovali. Nespokojení rolníci chtěli kvůli krácení rozpočtu na příští rok zablokovat svými stroji silnice po celé zemi, teď ale akce v plném rozsahu nebude.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Zemědělci změnili postoj poté, co jim premiér včera večer poslal dopis, ve kterém jim peníze slíbil. Agrární komora po vládě požaduje dorovnání přímých plateb o dvě celé šest miliardy korun na devadesát procent úrovně, kterou dostávají farmáři v západní Evropě. Celou požadovanou částku ale zemědělci stále jistou nemají. Šéf Agrární komory Jan Veleba říká, co jim Mirek Topolánek v dopise slíbil.

Jan VELEBA, prezident Agrární komory:
Premiér se zavazuje, že nám navýší doplňkové přímé platby v rozmezí mezi dvěma až dvěma celými šesti miliardami korun. Tu akci ne zrušíme, ale odložíme. A dáme panu premiérovi a vládě čas na to, aby ten slib tedy mohl provést.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Část farmářů z Odborového svazu pracovníků v zemědělství, který zastupuje asi třicet tisíc pracovníků, ale na protestech dál trvá. Náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč k tomu Radiožurnálu řekl:

Ivo HLAVÁČ, náměstek ministra zemědělství:
Pokud to není naprosté zneužití předvolební situace, tak je to minimálně zneužití předvolební atmosféry. A obávám se, že částečný díl viny na tom nese i Agrární komora, která v termínu, který samozřejmě nahrává spekulacím, zdali měl být nebo neměl být nějakým způsobem předvolebně podbarven, vybičovala tu situaci.

Tomáš MEDEK, redaktor:
O tom, jestli se v pondělí část protestních akcí uskuteční, budou odboráři ještě večer jednat. Tomáš Medek, Radiožurnál.

Při automobilových závodeh v Ostravě zraněni diváci

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Při automobilových závodech v Ostravě byli zraněni tři diváci, z toho dva těžce. Nehoda se stala odpoledne na uzavřeném Balcarově okruhu na Místecké ulici, když závodní vůz údajně kvůli technickým problémům vyjel z trati a narazil do diváků. Dva těžce zranění muži skončili na traumatologických odděleních ostravských nemocnic. Potvrdil nám to mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl.

Lukáš HUMPL, mluvčí moravskoslezské záchranné služby:
Muž ve věku třiapadesáti let utrpěl poranění mozku a byl v bezvědomí. Byl transportován na urgentní příjem Fakultní nemocnice v OstravěPorubě. Druhý pacient, rovněž muž, utrpěl poranění hlavy a páteře. Během našeho zásahu byl však při vědomí a v kontaktu se záchranáři. Postižený byl následně předán do péče zdravotníků urgentního příjmu Městské nemocnice OstravaFifejdy.

USA vyřadily KLDR ze seznamu zemí podporujících terorismus

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Spojené státy vyřadily Severní Koreu ze svého seznamu zemí podporujících terorismus. Učinily tak poté, co Severní Korea přistoupila na všechny požadavky týkající se inspekce jejích jaderných zařízení. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničí. Severní Korea byla na seznamu kvůli údajnému podílu na atentátu na jihokorejský dopravní letoun, v jeho troskách v roce 1987 zemřelo sto patnáct lidí.

Rakouský politik Haider tragicky zahynul

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Při těžké automobilové nehodě dnes nad ránem zemřel známý politik Jörg Haider. Se svým vozem havaroval jižně od Klagenfurtu. Cestoval na oslavu devadesátých narozenin své matky.

Marie WOODHAMSOVÁ, redaktorka:
Rakouská veřejnost je otřesena tragickou smrtí jednoho z nejznámějších politiků této země. I když zdaleka ne všichni souhlasili s jeho politikou. Na místě neštěstí stále probíhá šetření příčin autohavárie. Jörg Haider byl v osudové chvíli v autě sám, neměl ani řidiče, ani ochranku. Lze předpokládat, že odchodem Jörga Haidera je také ohrožen politický osud jeho hnutí Budoucnost Rakouska, které překvapivě úspěšně obstálo před dvěma týdny ve volbách. Pro Radiožurnál Marie Woodhamsová.

Pochody extremistů Bělehradem

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Neonacisté a antisemité v Bělehradu demonstrují a pochodují Bělehradem. Policie předem ohlášenou akci zakázala. Do ulic srbské metropole ale vyšli také antifašisté. Jejich vzájemným střetům měly zabránit tisícovky nasazených policistů. A zpravodaje Českého rozhlasu Jaromíra Janeva se přímo do Bělehradu ptám, jak situace na místě vypadá a jak policisté zvládají nebezpečnou situaci? A přeji pokud možno hezký podvečer.

Jaromír JANEV, redaktor:
Děkuji. Policistům se podařilo zabránit neonacistům v uspořádání velké demonstrace a velkého pochodu Bělehradem. Naopak neofašisté, naopak tedy protifašističtí aktivisté dokázali zorganizovat přibližně hodinu a půl programu a poté prošli městem, přičemž skandovali antifašistická hesla. A ti zbylí příznivci neonacistických a profašistických organizací se je snažili prokovat po cestě a napadat, ale policie to vše v zárodku hned ukončila a zajistila bezpečnost. Obavy ještě panují z večerního mezistátního utkání mezi Srbskem a Litvou, protože část příznivců neonacistických organizací se právě rekrutuje z řad fanoušků.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
A já doplním, že tolik živě z Bělehradu Jaromír Janev.

Židovskoarabské nepokoje v severním Izraeli

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Židovští obyvatelé severoizraelského města Ako by neměli nakupovat u tamních Arabů. Takové výzvy k bojkotu arabské menšiny se v Izraeli objevily uprostřed vlny násilností mezi arabskými a židovskými gangy. První pouliční bitky policie tlumila už ve středu v noci, násilí ale nezastavila úplně. Dnes Židé vypálili dva arabské byty a policie pokračuje v zatýkání radikálů z obou komunit.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Židovští nacionalisté tvrdí, že se na nich Arabové dopustili pogromu, a dokonce varovali policii, že se nesmí divit, pokud se židé v Aku začnou ozbrojovat. Obvinění z rasismu na adresu Židů ale vznášejí také Arabové. Všechno přitom začalo ve středu, když arabský řidič vjel do židovské čtvrti. Údajně tam prokoval během svátku Jom Kipur, kdy Židé auty nejezdí, a tak ho židovští extremisté napadli kamením. Výzvy k bojkotu Arabů kolují textovými zprávami i po Internetu. Protesty proti údajné diskriminaci a útlaku ze strany Židů mezitím chystají Arabové ve čtvrtmilionové Haifě. V tisku se objevují komentáře, že poklidné soužití Židů a Arabů v severním Izraeli bylo jen iluzí. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Odborářům Tesca se nelíbí počty zaměstnanců na prodejnách

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Část odborářů společnosti Tesco vyhlásila stávkovou pohotovost. Jedné ze sedmadvaceti odborových organizací vadí, že v obchodech největšího řetězce pracuje málo lidí, a zaměstnanci prodejen tak nestíhají zvládat nápor zákazníků, kterých bude ještě přibývat s blížícími se vánočními svátky. Říká to předseda Odborové organizace zaměstnanců Tesco Ivan Předinský.

Ivan PŘEDINSKÝ, předseda Odborové organizace zaměstnanců Tesco:
V současné době společnost Tesco blokuje vlastně brigádníky a naše dohodáře, který jsem měli na prodejnách. A tím vlastně tady v tom předvánočním období, kdy máme největší nápor zákazníků, je ten nápor psychický a vlastně veškerý tlak a prodej vázán na jenom zaměstnance, který na provozovnách zbyli. A těch je velice málo.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
S tím ale nesouhlasí mluvčí společnosti Tesco Eva Karasová.

Eva KARASOVÁ, mluvčí společnosti Tesco:
V současné době dokončujeme přípravu na nejnáročnější období konce roku. Jednak se snažíme plánovat pracovní hodiny našich zaměstnanců a využít je v posledních dvou měsících roku. To právě mohlo vyvolat mylný dojem, že by na našich prodejnách byl nižší počet zaměstnanců, kteří by se cítili přetíženi.

Protestní festival Freedom not Fear

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Protestní festival Freedom not Fear je zhruba v polovině své cesty. Ostrov Štvanice opustil krátce před pátou hodinou odpolední. Zpoždění oproti původnímu plánu vysvětluje za pořadatele Jan Němec.

Jan NĚMEC, pořadatel:
Policie se rozhodla kontrolovat všechny řidiče v průvodu na přítomnost alkoholu a jiných návykových látek, přičemž to způsobilo, tuším, asi třičtvrtěhodinový zdržení. Já chápu, že policisté dělají svoji práci, na druhou stranu spousta účastníků pochodu to vnímalo jako obstrukci, takže ve finále všechno dopadlo dobře a dali jsme se do pohybu.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Karnevalový průvod, do kterého se zapojilo kolem čtyř set lidí, doprovází policejní hlídky. Průvod by se měl zpátky na Štvanici dostat mezi půl devátou a devátou večerní. Podrobnosti o tom, jaké komplikace způsobil průvod v dopravě, uslyšíte už za chvíli v Zelené vlně.

Premiéra Havlovy hry Odcházení

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Za necelou hodinu má v Hradci Králové premiéru hra Václava Havla Odcházení. Představení nastudoval Havlův dvorní režisér Andrej Krob. A co pro něj Odcházení symbolizuje?

Andrej KROB, režisér:
Odcházení je vždycky tak trošku smutný, tak trošku veselý, ale ve svých definitivních důsledcích a ve svý podstatě vždycky tragický. Tak si myslím, že se tady tyhle ty všecky tři možnosti nějak setkaly a tak si s nimi pohráváme.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Odcházení je divadelní hra z roku 2007 o pěti dějstvích. Nese výrazné autobiografické rysy vztahující se k období po roce 2003, kdy Václav Havel opustil funkci prezidenta České republiky. Hru dokončil v roce 2006 během svého pobytu v USA.

Spustit audio

Více z pořadu