Ozvěny dne 16. srpna 2008

16. srpen 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o.Texty neprocházejí korekturou.

Skončil sraz Dělnické strany v Hradci Králové

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
V Hradci Králové skončilo nepovolené shromáždění krajně pravicové Dělnické strany. Úřady proti němu nezasáhly. Původně dnes měli extremisté zamířit na akci v Letním kině. Tam měl být politický mítink a koncert. Radnice ale provozovateli vypověděla smlouvu o pronájmu. Příznivci extrémní pravice přesto dnes do Hradce přijeli, celou akci monitroval i náš kolega Jiří Fremuth, který pochod a nepovolený mítink extremistů sledoval. Hezký večer do Hradce.

Jiří FREMUTH, redaktor:
Hezký večer. Tak příznivci krajní pravice vyrazili z vlakového nádraží v Hradci Králové ve tři hodiny odpoledne. Zhruba za půlhodiny došli na Ulrychovo náměstí v centru města. Tady mimochodem přímo pod okny východočeského ředitelství policie pak víc než hodinu ke třem stovkám pravicových extremistů mluvili nacionalisté z Česka, Slovenska a Německa. Po půl páté se pak účastníci akce opět vydali na vlakové nádraží, kde se rozešli.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Jirko, královéhradecký magistrát dopředu avizoval, že akci zabrání, proč se tak nestalo?

Jiří FREMUTH, redaktor:
Tak úředníci magistrátu podle mluvčího města Václava Svobody čekali na signál od policie, že dochází k nezákonnému jednání. Policisté ale shledali projevy řečníků, oblečení a chování demonstrantů jako nezávadné. Navíc policisté podle Svobody doporučili úředníkům správního odboru města, aby nevyvolávali konflikt. Ten by byl údajně v centru města nebezpečnější než akce krajní pravice.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
A podle odborníka na extremsimus Jana Charváta je Dělnická strana krajně pravicová a některé její členy můžeme označit za neonacisty.

Jan CHARVÁT, odborník na extremismus:
Dělnická strana vznikla v roce 2003, vznikla v podstatě jako pokračovatelka rozpuštěné Republikánské mládeže. Co se týče toho počtu členů a příznivců, strana tyhle informace nezveřejňuje, dá se v zásadě odhadnout, řádově stovky příznivců, maximálně tisíce.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Ještě dodám, že v minulých krajských volbách v roce 2004 Dělnická strana nezískala žádný mandát. Ve svém programu například požaduje vystoupení z Evropské unie a NATO. Navrhuje zrušení všech podpor pro přistěhovalce a zákaz homosexuálních sňatků, chce také zavést určování národnosti obyvatel a jejího potvrzení do rodného listu a občanského průkazu.

Sto demonstrantů se sešlo před parlamentem v Tbilisi

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Za zdroj naděje dnes americký prezident George Bush označil souhlas ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva s mírovým plánem pro Gruzii. Vyjádřil ale zároveň nespokojenost se skutečností, že ruské jednotky nadále zůstávají na gruzínském území. Ruské tanky jsou totiž rozmístěny přibližně pětatřicet kilometrů od metropole Tbilisi, kde se sešly desítky lidí. Protestujících proti jejich přítomnosti.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka:
Na shromáždění před parlamentem tady v centru Tbilisi se sešlo zhruba sto lidí, včetně několika vládních představitelů. Chtějí upozornit podle svého tvrzení na podobnost mezi událostmi v srpnu roku 1968 v někdejším Československu a událostmi posledních dní v Gruzii. Hodlají prý také vyzvat západní státy, aby přišly Gruzii na pomoc a pomohly jí, jak tvrdí, bránit hodnoty demokracie a svobody. Rusko, které dnes podepsalo dohodu o příměří, odmítá takové vysvětlení své vojenské akce v Gruzii. Podle ruských představitelů byla jejich cílem snaha ochránit obyvatele separatistické Jižní Osetie, kam minulý týden gruzínský prezident Michail Saakašvili poslal armádu. Podle příměří by se obě armády měly stáhnout na pozice před začátkem konfliktu minulý týden. Ruští vojáci byli ale ještě dnes hluboko na gruzínském území. Kolona armádních vozidel se dostala až pětatřicet kilometrů od hlavního města Tbilisi. Podle všeho se ale odtamtud začala stahovat. Ruští vojáci nicméně i nadále zůstávají v přístavu Poti a městech Senaki a Gori. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Tbilisi.

V Polsku řádily tornáda a větrné bouře

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Evropu zasáhla nepřízeň počasí. Bouře doprovázené silným větrem za sebou zanechali v Polsku, na Slovensku, Rakousku a Itálii celkem deset mrtvých a desítky zraněných. Vichřice má na svědomí také značné materiální škody. V Polsku navíc bouřky doprovázela tornáda. Nejhůře postižené bylo Slezsko a centrální část země. Meteorologové varují před podobnou předpovědí počasí.

Martin DORAZÍN, redaktor:
První oběť tornáda zabil padající strom, druhá zahynula v troskách domu a třetí usmrtil elektrický proud ze zpřetrhaného vedení. Vichřice a tornáda zcela zničily nebo silně poškodily více než sedm set domů, zejména v Opolském a Lodžském vojvodství. Obyvatelům postižených vesnic pomáhají dva tisíce hasičů a záchranářů. Práci jim ale stěžuje déšť a silný vítr. Vichřice přerušila provoz na dálnici A4 na úseku z Katovic do Vratislavi. Meteorologové varují před další nebezpečnou nocí. Nárazy větru mohou dosáhnout až dvousetkilometrové rychlosti. V takových případech mají lidé co nejrychleji sejít do sklepů a počkat, až se vichřice přežene. Martin Dorazín, Český rozhlas, Varšava.

Vichřice řádila na Ostravsku

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Na českém území způsobily blesky hned několik požárů v Moravskoslezském kraji. Spadlé stromy a větve komplikovaly i dopravu na řadě míst. Na několik hodin byla uzavřena dálnice D 47 mezi Ostravou a Klimkovicemi. Hasiči v Moravskoslezském kraji likvidují následky prudkého větru a silné bouře. Nejvíce práce měly na Ostravsku a Karvinsku. Celkem už zaznamenaly téměř sto zásahů. Jedná se převážně o popadané stromy a zatopené sklepy. Daleko horší následky měl ale úder blesku do střechy dřevěného domku v Kunčicích pod Ondřejníkem. Podrobnosti připojuje mluvčí hasičů Petr Fester.

Peter FESTER, mluvčí hasičů:
Následky živelných pohrom byly standardně jenom vyvrácené stromy a podobně, ale nejhorší případ byl, kdy po úderu blesku v Kunčicích pod Ondřejníkem došlo k požáru dřevěného rodinného domku. Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že celý objekt už je v plamenech a je propadlá střecha nad celým domkem. Věděli v podstatě, že už tady nemohou pomoci. Snažili se po dohodě s majitelkou uchránit přístavbu domu.

Ekumenická bohoslužba za oběti železničního neštěstí

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Lidé ve Studénce na Novojičínsku si připomněli oběti železničního neštěstí. Havárie mezinárodního rychlíku si minulý pátek ve městě vyžádala sedm lidských životů a desítky zraněných. V tamním kostele svatého Bartoloměje se dopoledne uskutečnila ekumenická bohoslužba za zemřelé. Sloužil ji biskup Ostravskoopavské diecéze František Václav Lobkowicz. Lidí, kterých se tragédie bezprostředně dotkla, je podle něj hodně.

František Václav LOBKOWICZ, biskup Ostravskoopavské diecéze:
Pro ně to jistě ten minulý pátek je trauma a myslím, že je právě důležité se tak nějak usadit, na chvíli popřemýšlet, zamyslet se a řekl bych, tak nějak vyplakat se při pohřbu svého blízkého a tím trošku uvolnit i těm emocím. To je myslím poslání dnešního dne.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Kvůli železniční tragédi ve Studénce už policie obvinila dva stavební inženýry. Ti měli rekonstrukci mostu na starosti. Za obecné ohrožení můžou strávit ve vězení až deset let. Podle vyšetřovatelů oba obvinění věděli o porušené statice mostu a neudělali dostatečná opatření, která mohla jeho zřízení co kolejiště zabránit. A společnost ODS Dopravní stavby Ostrava přiznala, že porušila smlouvu s Moravskoslezským krajem. Ten jí poskytl zakázku na opravu tohoto mostu. Smlouva na základě finančních limitů definovala, jak může dodavatel zakázku rozdělit mezi subdodavatele. To stavební firma nedodržela. Připustil její mluvčí Dan Šavík.

Vizovické trnkobraní

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
I přes nepřízeň počasí pokračuje ve Vizovicích druhým dnem trnkobraní. Multižánrovým festivalem slaví letos už jednačtyřicet let od svého vzniku. Založili ho vizovičtí nadšenci, aby oslavili nejvýznamnější plod tohoto regionu, švestku, valašsky trnku a její tradiční a oblíbený produkt pravou valašskou slivovic. Součástí bohatého programu bylo i odhalení obří sochy Jožina z bažin. Říká to jeden z pořadatelů Zdeněk Jurásek.

Zdeněk JURÁSEK, pořadatel:
Je to čtyřmetrová socha z lipového dřeva. Autorem je Cyril Kocurek, to je známý umělecký řezbář ze Slovenska, z Kežmaroku. No a proč Jožin z bažin, to je jednoduché. Jak známo, v textu písně Jožin z bažin se zpívá o slivovic a také o Vizovicích, a protože jsme vizovický festival, tak ten Jožin patří neodmyslitelně k nám.

Spustit audio

Více z pořadu