Ozvěny dne 30. září 2007

30. září 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Kuchtová by ráda na svém místě viděla Lužného nebo Zubovou

Ondřej KAPIC, moderátor:
Strana zelených hledá nástupce odcházející ministryně školství Dany Kuchtové. Jeho jméno chce premiéru Mirku Topolánkovi oznámit do čtrnácti dnů. Odstupující ministryně by přitom na tomto místě ráda viděla svého dosavadního náměstka a stranického kolegu Dušana Lužného. S Danou Kuchtovou dnes mluvil reportér Vít Dvořák.

Vít DVOŘÁK, redaktor:
Do čela ministerstva školství by vhodnou kandidátkou prý byla také poslankyně za zelené Olga Zubová, dřív členka ČSSD. Vhodná jména chce Kuchtová probrat s lidmi z vedení zelených co nejdřív. S předsedou Martinem Bursíkem nejspíš už dnes večer.

Dana KUCHTOVÁ, odstupující ministryně školství, mládeže a tělovýchovy /SZ/:
I my s těmi návrhy musíme přijít na republikovou radu, kde bude kandidát potvrzen, potom ten návrh pan předseda dá panu premiérovi a pak nastanou ty další procedury.

Vít DVOŘÁK, redaktor:
Liberečtí zelení přitom Kuchtovou dnes požádali, aby svou rezignaci zvážila a neodcházela, protože pro to podle nich nejsou skutečné důvody. Bursíka liberečtí kritizují, že se za Kuchtovou nepostavil. Odcházející ministryně ale spory ve své straně nechce.

Dana KUCHTOVÁ, odstupující ministryně školství, mládeže a tělovýchovy /SZ/:
Se do čela proti Martinovi Bursíkovi nepostavím.

Vít DVOŘÁK, redaktor:
Svou rezignaci je Kuchtová rozhodnuta podat ve středu hned po jednání vlády. Největší kritička Dany Kuchtové, šéfka lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová, doufá, že zelení vyberou jejího nástupce s rozmyslem.

Michaela ŠOJDROVÁ, poslankyně /KDUČSL/:
Že se poučí z toho, jak velká zodpovědnost v tuto chvíli na představiteli ministerstva školství leží.

Vít DVOŘÁK, redaktor:
Kuchtová rezignuje kvůli problémům s projekty na čerpání eurodotací. Dnes řekla, že by na ministerstvu zatím ráda zůstala a svému nástupci pomohla.

Vědci varují před poklesem vzdělanosti v České republice

Ondřej KAPIC, moderátor:
Vědci mají strach ze snižování úrovně vzdělanosti. Podle nich se na mnoha školách stále snižují požadavky na znalosti a dovednosti. Dnešní absolventi prý mají podstatně horší všeobecný rozhled, než generace jejich rodičů. Vzdělanost a vzdělávání, téma pro redaktorku Naděždu Hávovou.

Naděžda HÁVOVÁ, redaktorka:
K výzvě, která varuje před poklesem úrovně vzdělanosti, se už připojila stovka vysokoškolských pedagogů, vědců i herců. Mezi nimi je například Zdeněk Svěrák, Jiřina Šiklová, Josef Koutecký nebo Tomáš Halík. Podle Jindřicha Bečváře za Matematickofyzikální fakulty Karlovy univerzity by známé osobnosti měly o vzdělanosti mluvit jen pěkně.

Jindřich BEČVÁŘ, Matematickofyzikální fakulta Karlovy univerzity:
Aby se nechlubily svou nevzdělaností a primitivismem, jak se často děje. Viz například: "Ve škole jsem stále propadal a podívejte se, kam jsem to dotáhl."

Naděžda HÁVOVÁ, redaktorka:
Od znalostí se dnes ustupuje, tvrdí pedagog Petr Kukal. A situace se prý zhoršuje od devadesátých let minulého století, kdy do školství pronikly alternativní směry.

Petr KUKAL, pedagog:
Nás už v podstatě nezajímá, co se děti učí, ale daleko víc nás zajímá, jak se to učí. Metody a formy jsme nadřadili obsahům.

Naděžda HÁVOVÁ, redaktorka:
Podle ministerstva školství ale mezinárodní srovnávání ukazují, že čeští žáci toho vědí relativně dost. Jenže při řešení problémů to neumějí použít. Šéfka resortu Dana Kuchtová v České televizi řekla, že výuka není horší, jenom se přizpůsobila době.

Dana KUCHTOVÁ, odstupující ministryně školství, mládeže a tělovýchovy /SZ/:
Obava o to, že vzdělanost klesá, se vždycky projevuje jaksi u té starší generace, protože oni byli zvyklí na určitý standard, který byl dán tou dobou, společenským kontextem.

Naděžda HÁVOVÁ, redaktorka:
Tématu vzdělání a vzdělanosti se bude věnovat také zítřejší Radiofórum. Poslouchejte v pondělí po osmnácté hodině.

Vojenská junta stahuje do Rangúnu tisíce vojáků

Ondřej KAPIC, moderátor:
Ulice barmského Rangúnu jsou plné vojáků. Podle svědků vládne ve městě napjatý klid, zastrašení vojenskou převahou a nočním zatýkáním se demonstranti zřejmě bojí pustit do dalších protestů. Do země mezitím dorazil vyslanec OSN Ibrahim Gambari, ale se špičkami vojenské junty se nesešel. Generálové mu ale nečekaně povolili schůzku s vůdkyní barmské opozice a nositelkou Nobelovy ceny za mír Su Ťij. Detaily má zpravodaj Českého rozhlasu v jihovýchodní Asii Robert Mikoláš.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Gambari se v novém hlavním městě Neipyijto nejprve sešel s premiérem a dalšími členy vlády, nejvyšší vůdce země, generál Than Šwei, ho však nepřijal. Emisar OSN pak odletěl do Rangúnu, kde se setkal s hlavní opoziční vůdkyní Su Ťij. Podrobnosti o jejich asi hodinu a čtvrt trvajícím rozhovoru zatím nejsou známy. Poté se ale Gambari opět vrátil do barmské metropole, kde se nakonec měla uskutečnit i schůzka s vládnoucími generály. Armáda také o víkendu povolala do největšího města Rangúnu další posily, aby zamezila případným protestům v době návštěvy vyslance OSN. V samotné blízkosti hotelu Traders, kde je jeho delegace ubytována, pak hlídá dvacet až třicet vojáků se samopaly a stojí tu i dva transportéry.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Kvůli smrti japonského kameramana přiletěl do Barmy také náměstek japonského ministra zahraničí Mitodži Jabunaka. Chce, aby byla důsledně vyšetřena. Podle videozáznamů ho při nepokojích z blízkosti zastřelil barmský voják. Tokio navzdory zabití svého občana zatím odmítá důraznější sankce proti barmskému režimu. Stejně se chová i Čína, která nechce přijít o tamní bohaté nerostné zdroje.

Ukrajinci v předčasném hlasování volí parlament

Ondřej KAPIC, moderátor:
Ukrajinci volí své zastupitele do parlamentu. Výsledek předčasného hlasování by měl zemi vyvést z politické krize, kde se ocitla po vleklých sporech mezi prozápadním prezidentem Viktorem Juščenkem a prorusky orientovaným premiérem Viktorem Janukovyčem. V dopoledních hodinách k urnám přišlo asi patnáct procent voličů, což je považováno za normální účast. Z Ukrajiny se hlásí zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Martin Dorazín. Dobrý podvečer.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Dobrý večer. K volbám přišlo na Ukrajině zhruba padesát procent voličů do šestnácté hodiny, což znamená, že ta účast je velmi solidní. Dá se očekávat, že do dvaadvacáté hodiny odvolí přes šedesát procent Ukrajinců, tedy znamená to, že Ukrajinci se zajímají o své volby, zajímají se o to, jakým způsobem ta jejich strana bude fungovat. Největší, největší průzkumy dávají procenta straně premiéra Viktora Janukovyče, samozřejmě pětatřicet procent, potom straně Julie Tymošenkové, bývalé premiérce, kolem dvaceti pěti procent, ale ty všechny koalice budou záviset na tom, jak se domluví ukrajinské strany po zítřejších volbách.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Za aktuální informace děkuji našemu zvláštnímu zpravodajovi Radiožurnálu Martinu Dorazínovi. Na slyšenou.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Hezký večer.

Ozbrojenci zabili v Dárfúru nejméně sedm vojáků mírových sil

Ondřej KAPIC, moderátor:
Nejméně sedm vojáků zabili neznámí ozbrojenci při útoku na základnu mírových sil Africké unie v západosúdánském Dárfúru. Dalších osm mužů utrpělo zranění. Africká unie tvrdí, že se jedná o nejvážnější útok na její vojáky od začátku mise v roce 2004. Zatím není jasné, kdo za atentátem stojí, ale zástupci povstaleckých skupin vinu svalují na súdánskou armádu. Africká unie má teď v Súdánu sedm tisíc vojáků a její mandát skončí na konci letošního roku. Konflikt v této západosúdánské provincii si už podle odhadů OSN vyžádal nejméně dvě stě tisíc obětí.

Britové bourají atomovou elektrárnu

Ondřej KAPIC, moderátor:
Britové bourají první komerčně využívanou atomovou elektrárnu na světě. Elektřinu začal komplex v Calder Hall v západní Anglii vyrábět před jednapadesáti lety. Vedle toho produkoval plutonium pro jaderné zbraně. Poslední reaktor v Calder Hall Britové definitivně odstavili v březnu roku 2003. Komplex tvořilo celkem dvaašedesát budov, včera padly k zemi po odstřelu čtyři chladící věže.

Nečas: Výpovědi bez udání důvodu neplánujeme

Ondřej KAPIC, moderátor:
Výpovědi bez udání důvodu neplánujeme, ujistil v televizi Prima ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Dokáže si je prý představit, ale musela by existovat možnost výrazně většího odstupného. Nečasův předchůdce Zdeněk Škromach z ČSSD výpověď bez udání důvodu zcela odmítá.

Při nepodařeném přistání se těžce zranil parašutista

Ondřej KAPIC, moderátor:
Při nepodařeném přistání na letišti ve Strunkovicích nad Blanicí se dnes těžce zranil čtyřiatřicetiletý parašutista. Vrtulník ho přepravil na ARO do českobudějovické nemocnice.

Německu hrozí stávky na železnici

Ondřej KAPIC, moderátor:
Německu hrozí příští týden další stávky na železnici. Vedení železniční společnosti Deutsche Bahn se nedohodlo na růstu mezd s odborovým svazem strojvůdců. Poslední zářijový den přitom končí závazek odborářů, že nebudou stávkovat.

Září se zapíše mezi nejhorší měsíce na českých silnicích

Ondřej KAPIC, moderátor:
Září se zapíše mezi nejhorší měsíce letošního roku na českých silnicích. Podle předběžné statistiky policejního prezidia zemřelo letos při dopravních nehodách sto dvanáct lidí. Ke zlepšení situace nepřispívá ani to, že mnozí řidiči využívají děr v zákonech a postihům za přestupky se úspěšně vyhýbají. Navíc mnohé úřady nestíhají jejich přestupky projednávat.

Policie zadržela podezřelé z loupežných přepadení firem

Ondřej KAPIC, moderátor:
Desítky loupežných přepadení má na svědomí organizovaný gang lupičů, který při akci s krycím názvem Kasař dopadli detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Napáchali škody za nejméně dvacet dva milionů korun. K vloupáním si vybírali firmy, kde byly mimo jiné trezory. Jeden z případů Radiožurnálu popsala mluvčí útvaru Blanka Kosinová.

Blanka KOSINOVÁ, tisková mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu:
V jednom případě přepadli sběratele starožitných věcí a odcizili mu unikátní vzácnou knihu měděných rytin. Podle soudních znalců je hodnota knihy historicky nevyčíslitelná a pravděpodobně již není na území České republiky. Bylo proti nim zahájeno trestní stíhaní pro několik trestných činů, mimo jiné loupež, krádež, poškozování cizí věci a další. Většina z pachatelů jsou nebezpeční recidivisté. Ve výkonu trestu odnětí svobody se také většina z nich poznala.

Demonstrace anarchistů v Kladně

Ondřej KAPIC, moderátor:
Bez incidentu se obešla demonstrace anarchistů v Kladně. Protestovali proti fašismu a rasismu. Nedaleko jejich srazu se zpočátku pohybovalo několik pravicových extremistů. Žádný konflikt ale nevznikl. Na akci dohlíželo přibližně šedesát policistů a městských strážníků, nad městem létal policejní vrtulník. Kladno má už za sebou také sobotní manifestaci příznivců krajní pravice. Město obě akce povolilo, protože podle primátora Dana Jiránka nemá zákonné prostředky, jak podobným shromážděním zabránit.

Vysoké Tatry mají za sebou třídenní nápor českých turistů

Ondřej KAPIC, moderátor:
Vysoké Tatry na Slovensku mají za sebou třídenní nápor českých turistů. Ti využili prodlouženého víkendu, obsadili většinu hotelů a především vyráželi na horské túry. Doslova v obležení byla i nejvyšší slovenská hora Gerlachovský štít v nadmořské výšce dva tisíce šest set padesát čtyři metry. Natáčel tam zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku Lubomír Smatana.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Turisty neodradily ani tvrdé zimní podmínky a ani cena. Legálně totiž mohou stoupat na vrchol pouze s horským vůdcem, za kterého čtyřčlenná skupina zaplatí kolem sedmi tisíc korun. Igor Jirsík z Bublavy na Sokolovsku ale rozhodně nelitoval.

Igor JIRSÍK:
Ten Gerlachův štít, ten je úplně něco jiného, než ostatní hory v Tatrách, moc hezký, moc hezký.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Před výstupem dostávají všichni turisté základní horolezeckou výstroj a v exponovaném terénu je celou dobu jistí na laně horský vůdce, kupříkladu i Peter Matura.

Peter MATURA, horský vůdce:
Není to jen o byznysu, já myslím, že je to hlavně o bezpečnosti a zpříjemnění vlastně túry klientům.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Bez průvodců jsou přístupné všechny vrcholy, kam vede značená turistická stezka. Letní sezóna ve Vysokých Tatrách končí 30. října.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu