Ozvěny dne 6. července 2009

6. červenec 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled hlavních zpráv

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Premiér Jan Fischer připustil, že Kanada víza pro Čechy opravdu zavede. Obce poškozené povodněmi likvidují škody, meteorologové ale znovu varují před přívalovými dešti, děčínská starostka vyhlásila stav nebezpečí. Po téměř 5 hodinách jednání se americký prezident Obama se svým protějškem Medveděvem v Kremlu dohodli. Zítra bude oblačno s deštěm a přeháňkami, teploty do 27 stupňů. Hezký večer u Ozvěn dne přeje Kateřina Causidisová.

Fischer připustil, že Kanada víza pro Čechy opravdu zavede

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Podle premiéra Jana Fischera je pravděpodobné, že Kanada znovu zavede víza pro české občany. Důvodem má být vysoký počet žadatelů o azyl. Do Kanady utíkají převážně čeští Romové. Od letošního ledna do dubna jich tam přeletělo přes 1000, zatímco za celý loňský rok jejich počet nedosáhl ani 900.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Premiér se snaží kanadský krok odvrátit. Vyjednával o tom s kanadskými představiteli i šéfem Evropské komise José Barrosem. Pokud Kanada víza zavede, česká vláda bude komisi žádat, aby totéž podle principu solidarity učinila Evropská unie vůči Kanadě, připravuje ale i samostatná opatření.

Jan FISCHER, premiér /nestraník/:
Evropa by musela reagovat jako celek, my nemůžeme sami plošně vyhlásit vízovou povinnost pro kanadské občany. Můžeme vyhlásit vízovou povinnost pro některé druhy pasů, pro diplomatické, služební pasy, tyto kroky vážíme, nebudu je ještě prozrazovat, ale vězte, že to budou kroky vlády sebevědomé a naprosto suverénní země.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Podle České televize by Kanada mohla vízovou povinnost vůči českým občanům vyhlásit už zítra. V tom případě by se česká vláda sešla na mimořádném zasedání. Prezident Václav Klaus považuje výhrůžky o odvetných opatřeních za příliš silná slova.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Doufám, že se bude ještě s Kanadou vyjednávat, a odvetu, tu si nechme opravdu na poslední chvíli.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Případné zavedení kanadských víz kritizují vesměs všichni čeští politici. Jaroslav Skalický, Radiožurnál.

Ústecká hejtmanka vyhlásila na Děčínsku kvůli záplavám stav nebezpečí

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Ústecká hejtmanka Jana Vaňhová odpoledne vyhlásila na Děčínsku kvůli záplavám stav nebezpečí. Škody na majetku jsou podle ní natolik rozsáhlé, že by je obce ani s pomocí kraje vlastními silami a prostředky nezvládly zlikvidovat. Na základě stavu nebezpečí může vláda uvolnit potřebnou pomoc na odstranění škod. A například v Benešovsku nad Ploučnicí na Děčínsku voda zasáhla 65 domů a postihla asi 300 obyvatel města. Policie tam také pátrá po 40leté ženě, která je od soboty nezvěstná. Postiženy byly ale i další obce. Co by lidem v zasažených oblastech pomohlo, popisuje Markéta Lakomá z kanceláře děčínského primátora.

Markéta LAKOMÁ, kancelář děčínského primátora:
Pro oblasti postižené bleskovou povodní bychom nejvíce potřebovali balenou vodu, košťata, hadry, větší objem těchto čistících prostředků a vod můžete dovézt také přímo do Markvartic, kde budou dále rozdistribuovány.

Vystřídali se vojáci, kteří pomáhají po ničivých povodních

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Na Novojičínsku se dnes vystřídali vojáci, kteří v oblasti pomáhají po ničivých povodních. V terénu je stále 170 mužů, nové síly přicestovaly z Hranic na Moravě, Přáslavic a Bučovic. Vystřídali tak své kolegy, kteří celý víkend pokračovali v úklidu naplavenin, čištění koryt řek a odstraňování odpadu. Jak dodává mluvčí radnice v Novém Jičíně Josef Gabzdyl, do postižených míst dorazila také další humanitární pomoc.

Josef GABZDYL, mluvčí radnice v Novém Jičíně:
Na Novojičínsko dojel kamion s vybavením pro malé děti, výživy, oblečení, plenky jednorázové a další věci. Náklad byl vyložen v Hoclavicích, v Kuníně, v Šenově u Nového Jičína a v dalších obcích. V provozu zůstávají i krizová centra, a to v městských částech Bludovice a Žilina i v další dny, a to od 9 do 12 hodin.

Obyvatelé části Fulneku jsou stále odkázáni na provizorní zdroje pitné vody

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Obyvatelé části Fulneku taktéž na Novojičínsku jsou stále odkázáni na provizorní zdroje pitné vody. V městské části Vlkovice, která nemá vodovod, čtvrteční povodeň znečistila asi 50 studní. V minulých dnech se pracovalo na jejich čištění. Obci přitom pomohl i Jeseník nad Odrou. Obec, kde velká voda řádila o několik dní dříve, poslala do Vlkovic nezbytné čistící prostředky. Jestli už mohou lidé své studny používat, se podle místostarosty Fulneku Jaroslava Štekbauera ukáže pravděpodobně až zítra.

Jaroslav ŠTEKBAUER, místostarosta Fulneku:
Jeseník, kterému jsme pomáhali v minulém týdnu, tak naopak zase poslal lidi, kteří přivezli zboží i hygienické věci, tak to poslal k nám. Takže já bych řekl, že nám to vrátili, jak se říká. A co se týká té kvality, to uvidíme v to úterý v jakém stavu je, pochopitelně musíme přivolat hygienu a musíme vědět, jestli ty lidi tu vodu už můžou používat, nebo ne.

Přívalové deště a záplavy hrozí i nadále

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
A přívalové deště a záplavy hrozí až do středy, varují meteorologové. Může spadnout až 60 milimetrů srážek. Očekávat lze také silné nárazy větru a kroupy. Výstraha platí pro jih, východ Čech a také Moravu. Nárazy větru mohou dosáhnout až 90 kilometrů za hodinu.

Dnes spolu jednali americký a ruský prezident

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Americká letadla zásobující jednotky v Afghánistánu budou smět létat přes ruské území a obě země omezí svoje jaderné arzenály, to jsou hlavní body dohody mezi americkým a ruským prezidentem. Přestože podle Dmitrije Medveděva stále zůstávají některé nevyřešené spory, bylo téměř 5hodinové jednání úspěšné. Konkrétní detaily dohod bude ještě potřeba doladit, snížení jaderných arzenálů obou zemí bude ale podle Baracka Obamy velmi podstatné.

Barack OBAMA, americký prezident:
Podepsali jsme předběžnou dohodu, která nahradí předchozí smlouvu o omezení strategických zbraní. Omezíme naše jaderné arzenály až na třetinu vzhledem k současnému stavu. Konečná podoba smlouvy bude hotová do konce tohoto roku.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Další informace přinese hned po zprávách naše zpravodajka v Moskvě Lenka Kabrhelová.

Čínské bezpečnostní jednotky se střetly s ujgurskými muslimy

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Čínské bezpečnostní jednotky se střetly s ujgurskými muslimy. Při násilnostech, které vypukly v autonomní oblasti Sinťiang, zemřelo nejméně 140 lidí a přes 800 utrpělo zranění. Peking viní z vyprovokování nepokojů separatisty. Proč ale zemřelo tolik lidí, nevysvětlil.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Čínská státní televize CCTV vysílá záběry z ulic metropole autonomní oblasti Sinťiangu Urumči. Na jednom z nich hoří autobusy, na druhém se 2 zakrvácené čínské dívky vzájemně podpírají. Jak prohlásil Li Č', komunistický šéf Urumči odpovědnost za vyvolání nepokojů nese opoziční vůdkyně Rebiya Kadeerová žijící v exilu ve Spojených státech. Známá bojovnice za práva osmimilionové ujgurské menšiny v Sinťiangu ale obvinění odmítá a zásah čínských sil přirovnává k loňskému potlačení protestů tibetských mnichů ve Lhase. Robert Mikoláš, Český rozhlas Čína.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Čínské úřady v celé oblasti také zablokovaly mobilní telefony i připojení na internet.

Dnes si začali vyzvedávat lístky vylosovaní fanoušci na rozloučení s Michaelem Jacksonem

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Dnes si začali vyzvedávat lístky vylosovaní fanoušci na rozloučení s Michaelem Jacksonem. Několik tisíc šťastlivců dostane vstupenky na pietní obřad, který je na zítřek ohlášený v Los Angeles. Celkem o ně žádalo 1 milion 600 tisíc lidí.

Vít POHANKA, redaktor:
Rozlučka s legendárním zpěvákem je potvrzená na zítřejší ráno. 11 tisíc lidí ji bude sledovat přímo v hale Staples Center v Los Angeles, několik tisícovek dalších z nedaleké budovy s velkoplošnými obrazovkami. Ti z fanoušků, kteří byli vylosovaní, dostali emaily s registračním číslem a pokyny, kde si vstupenky mohou dnes vyzvednout. Organizátoři a počítačoví odborníci zároveň varují před nevybíravými internetovými podvodníky. Ti zneužívají zájmy o zprávy spojené s Jacksonovým úmrtím. Rozesílají takzvané spamy a jejich prostřednictví se například snaží do počítače nic netušícího příjemce nainstalovat programy ke krádeži hesel. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Snímek Pokoj v duši se probojoval do hlavní soutěže sekce filmového festivalu v Karlových Varech

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Pokoj v duši, to je název snímku režiséra Vladimíra Balka, který se probojoval do hlavní soutěže sekce filmového festivalu v Karlových Varech. Scénář k tomuto baladickému příběhu o zločinu a jeho následcích napsal Jiří Křižan. Hlavní role si zahráli Attila Mokos a Roman Luknár. Výběr herců ale nebyl podle režiséra Vladimíra Balka jednoduchý.

Vladimír BALKO, režisér:
My jsme doopravdy hledali typy, kterým uvěříme, že jsou z toho prostředí, takže jsme sáhli do Čech, do Polska, do menšinového divadla, vlastně představitel hlavní role je Attila Mokos, je vlastně Slovák maďarské národnosti, takže takto jsme to /nesrozumitelné/, jak já říkám pracovně, taková V4 se nám podařila.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Ústřední píseň k filmu složila slovenská zpěvačka Jana Kirschner, která bude hostem Vladimíra Kroce v dnešním pořadu Nad věcí.

Spustit audio

Více z pořadu