Pacienti nad sedmdesát let se mohou od března očkovat i u svého lékaře. Jak se registrovat?

1. březen 2021

K očkování proti koronaviru se od 1. března můžou registrovat všichni lidé nad sedmdesát let. Praktičtí lékaři nově budou moct do centrálního systému hlásit svoje pacienty, kteří budou mít o očkování zájem. Vakcínu jim pak můžou podat přímo u sebe v ordinaci. „Zájem o očkování u praktických lékařů je velký. V březnu se ale dostane jen na nejrizikovější pacienty,“ upozorňuje předseda Sdružení praktických lékařů České republiky Petr Šonka.

Jak dát lékaři vědět, že se chci zaregistrovat?

Stačí zavolat do ordinace svého lékaře nebo tam poslat e-mail. Praktik už je pak sám do centrálního registračního systému zapíše. Ti, kdo se chtějí nechat očkovat u svého praktika, by ale zároveň neměli být v centrálním registru už zapsaní.

Podle informací zveřejněných na twitterovém účtu Chytrá karanténa bylo v centrálním registračním systému k 8. hodině ranní registrováno 37 668 osob. Celkem se v ČR k očkování registrovalo 390 195 osob, z toho 204 056 má rezervaci termínu očkování.

Mají lékaři k dispozici vakcíny?

Zatím ne. Lékaři nejprve zájemce o očkování zaregistrují. Tím informují stát o tom, kolik jejich pacientů nad sedmdesát let se chce nechat očkovat. Stát jim následně vakcíny poskytne. Podle Muchy je ale problém, že přesně nevědí, kdy to bude.

Čtěte také

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ale potvrdil, že s navýšením dodávek vakcín počítá: „Budeme nadále očkovat a dobrou zprávou je, že v příštích měsících budou dodávky vakcín postupně dále stoupat.“

Podle Blatného budou praktici smět registrovat a očkovat i mladší pacienty, kteří jsou vážně nemocní. Ti nemají stanovený věkový limit. Jejich naočkování tak bude záviset na rozhodnutí lékaře.

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.