Padouch nebo superhrdina, všichni jedna rodina. Black Widow míchá Bonda s Bournem a pije je po stakanech

23. červenec 2021

Smutek, jaký ve vysílání Čelistí umí navodit pouze pokles kuny, tentokrát zcela zastínil odchod Lasicy. Lidské zavařeniny Aleš Stuchlý a Tomáš Stejskal s velkým srdcebolem vzdávají hold muži, bez kterého by slovenský humor prostě „něbol“. Nezapomínají však ani na Františka Nedvěda, jehož předsmrtná omluva celé rodině Aleše dojala a inspirovala zároveň. Doporučuje ji každému – jmenovitě pak hlavně sobě a také Spiku Leeovi za ostudu na závěrečném ceremoniálu festivalu v Cannes.

Z opulentní francouzské veselice přebíháme nedostižnou rychlostí Tomákova sprintu z kinosálu promítajícího minule opěvovanou Annette na nový marvelovský flák Black Widow. Filmový kritik Nataše Romanovové v podání Scarlett Johansson při přeběhu obětoval dokonce i kávičku. Vyplatilo se?

„Je to přestupní stanice, malé intermezzo, podobné přešlapování jako ve snímku Captain Marvel,“ popisuje Tomák. „Režisérka Cate Shortlandová je spojená spíš s artovými ambicemi. Trošku to hraje na Bournea, trošku na přestřeleného Bonda. A zároveň si umí mezi tím udělat chviličku na hezkou rodinnou večeři se stakany vodky a divnými ochočenými prasátky. Superhrdinské pozdravy z Ruska,“ líčí divoké střety nesourodých poetik, které mu však překvapivě nevadily.

„Film salutuje ženskému empowermentu,“ doplňuje Aleš ústřední motiv, a zároveň tleská Florence Pugh, která v roli superhrdinky z nastupující generace válcuje nejen Black Widow, ale svými hereckými schopnostmi upozaďuje téměř všechny ostatní kolegy.

Je Black Widow křížená s bondovkou ve finále povedená podívaná, nebo spíš nevyvážené humpoláctví? Stal se podle Čelistí druhým nejlepším hercem filmu David Harbour, nebo dusící se čuník? Jak se Karlu Veselému líbila dokumentární série This Is Pop? Proč se jeho noha vydala na Britské ostrovy? A proč se tam vydal i Vítek? Kolik toho už Tomák zavařil? Stane se Aleš brigádním nosičem rakví? A kde by si přál zemřít? Poslechněte si Čelisti!

autoři: Aleš Stuchlý , Tomáš Stejskal , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.