Pálenice mají dobrou sezónu. Sladkého ovoce je dostatek
5. září 2018 06:00
Pálenice na Vysočině zažívají dobrou sezónu. Ovoce na rozdíl od loňského roku neponičily mrazy. Aktuálně zpracovávají švestky.
Provozy buď přijímají kvas, nebo ho v sudech sami připravují.
„Co se týká jablek a hrušek, je nejlépe to ovoce rozdrtit. Co se týká peckovin, tam je potřeba narušit plod a neporušit pecku,“ řekl Českému rozhlasu Jan Roušar z Bítovčic na Jihlavsku.
Sezóna letos začala o měsíc dříve, pokračuje Jan Roušar. „Vždycky to bývá až v srpnu. Letos jsme začali od července, zatím je velký zájem.“
Třešně v pálenicích končí, nastupují jablka a švestky. „Měli jsme tu i meruňky, po troškách blumy. Já mám nejraději hrušku, nejlépe když jsou ty žlutý máslovky. Z nich teče výborná kořalka.“
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Strategickou komunikaci Česka má vést plukovník Foltýn. Bude mít tým na Úřadě vlády
-
ŽIVĚ: Hokejisté hrají po první třetině s Kanadou 0:0, Radiožurnál Sport vysílá přímý přenos
-
V Německu začal proces se spiklenci z hnutí Říšští občané. Podle obžaloby plánovali ‚krvavý převrat‘
-
Jihozápad Česka zasáhnou silné bouřky. Hrozí přívalový déšť a menší kroupy