Palírna a lihovar ve Sloupnici

7. říjen 2014

Říká se, že malá "stopička" dobré pálenky člověku neuškodí. A možná právě teď přemýšlíte, co uděláte s padanými jablky na vaší zahradě. Jednou z variant je nechat zkvasit a vypálit. Není na tom nic špatného. Stejně to dělali už naši předkové.

Například ve Sloupnici na Svitavsku se vyrábí pálenka už přes 100 let. Místní lihovar tady vznikl z bývalého mlýna v roce 1903. Tamní lidé si pořídili potřebné vybavení a vytvořili dobrovolnou organizaci - Hospodářské družstvo pro zužitkování ovoce.

„Dělali tady vína a pálili slivovici, vyráběli mošty, sušili ovoce." To už nám řekl Jan Pecháček, který si celý objekt pronajal v roce 1991 a v pálení pokračuje. Ale abychom nevynechali dobu po znárodnění. Právě tehdy převzaly palírnu Východočeské konzervárny a lihovary. Výroba tu postupně zanikala, až se v roce 1983 přestalo pálit úplně.

Pro pálenku přímo do lihovaru

Jan Pecháček postupně zrekonstruoval celý objekt lihovaru a dnes sem lidé chodí pro pálenku stejně jako před sto lety. V současné době tu zpracovává především jablka. Švestek se podle něj letos příliš neurodilo.

Lihovar Sloupnice - etnograf Radim Urbánek vysvětluje redaktorce Jitce Slezákové kvasný proces

Do lihovaru ve Sloupnici se vydali redaktorky Jitka Slezáková a Tereza Brázdová společně s etnografem Radimem Urbánkem. Všichni se na natáčení velmi těšili, což je patrné i z reportáže, kterou si můžete poslechnout.

A příští neděli nás čeká poslední putování po venkovských technických památkách našeho kraje. Tentokrát vstoupíme do starobylé pekárny v Bohousové na Orlickoústecku. Budeme rádi, když si nás opět naladíte.

autoři: jsl , BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.