Palírna ve Valči na Karlovarsku začíná s kvašením a destilací ovoce
Nejdřív přijdou v palírně na řadu třešně a višně, nejvíc tam ale vypálí jablek. Právě jabloní je totiž v sadařské oblasti okolo Valče nejvíc. Vrchol sezony očekává palírna v srpnu a v září.
Palírna ve Valči na Karlovarsku má za sebou rekonstrukci. Majitel ji zmodernizoval během nouzového stavu a teď je z jejích prostor zase cítit typická vůně kvašeného ovoce. Důvodem jsou přípravy na letošní sezonu, která by měla vyvrcholit za několik týdnů.
Tomáš Burda, provozovatel Valečské pálenice, se přestěhoval z města na vesnici před dvěma lety v době největší sklizně. Ani ta letošní sezona by podle něj ale neměla být špatná.
Pálenice se nachází přímo na Valečském náměstí v zrekonstruované hospodářské budově u domu č. p. 33. V pálenici je nejen moderní technologie, ale také posezení a bar s nabídkou nealkoholických i alkoholických nápojů.
Více v reportáži:
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Falešný inzerát vidí jako dezinformaci pouze média, voličům je to jasné, myslí si premiér Fiala
-
Pocit, že o Rusku něco vím, se s agresí na Ukrajinu vytratil, popisuje šéfredaktor Josef Pazderka
-
Vražda ve jménu supermoderního projektu. Saudové údajně zabili muže, který bránil výstavbě Neomu
-
Snižme tresty u hospodářské kriminality, říká advokát. ‚Ty ale věznice neplní,‘ oponuje akademik