Památkáři zrušili soutěž na opravu zámku v Litomyšli. Čtvrtmiliardovou dotaci nestihnou vyčerpat

4. leden 2023

Renesanční zámek v Litomyšli pravděpodobně nezačne v nejbližší době s dlouho plánovanou opravou. Národní památkový ústav totiž musel zrušit soutěž na dodavatele. Firma přitom měla už minulý rok v zimě začít památku UNESCO rekonstruovat. Hrozí tak, že stavební práce vůbec nezačnou.

Památkáři zrušili soutěž už v prosinci, a to kvůli jedné z neúspěšných firem, která podala námitky na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Stavba tak nemohla začít, protože firma brzdila zahájení rekonstrukce dalšími dotazy.

Pokud by památkáři soutěž nezrušili, tak by se doba oprav musela zkrátit z původních dvou let na 9 měsíců. Problém je v tom, že památkový ústav dostal na opravu i evropskou dotaci a jednou z podmínek právě bylo skončit s opravami letos na podzim, jinak bude nutné peníze vrátit. A právě to byl důvod zrušení soutěže.

Čtěte také

„Objevily se i názory, že by se na stavbě mohlo pracovat v třísměnném provozu, ale my také musíme myslet na to, že všechny ty stavební práce mají nějaký postup a nějakou náležitost. A protože základním prvkem té obnovy byla obnova střešní krytiny na zámku a jsme v lednu, tak přece nemůžeme střechu opravovat v únoru, březnu, kdy bude sněžit. Takže i z důvodu technologie stavebních prací jsme se rozhodli celé zadávací řízení zrušit,“ řekla tisková mluvčí památkářů Lucie Bidlasová.

Památkáři mají na stole v tuto chvíli možnost původní projekt, který počítal jak s evropskou, tak státní dotací, přepracovat a vypsat novou soutěž. Pouze ale na tu státní dotaci. Nebylo by to úplně jednoduché, protože původní projekt, který spojoval obě dotace, přesně vyčleňoval, na co a kam peníze půjdou.

Čtvrt miliardy na opravu nejspíš nebude

Střechy, oprava vybraných vnitřních prostor zámku a expozice nazvaná Proč je zámek UNESCO původně měla zaplatit evropská dotace, která byla přibližně 260 milionů korun. Na obnovu sgrafitové výzdoby zámku, expozici Historické divadlo a divadelní kultura v prostředí aristokracie, opravu Panského domu chtěli zase památkáři využít státní dotaci ve výši 425 milionů. Teď by museli zvolit, co má větší prioritu a co se odsune. Navíc stavba by letos vůbec nezačala.

Podle posledních informací byla sice soutěž zrušená, jednání ale stále pokračují a nic není definitivní. Vítězná firma, která měla začít zámek rekonstruovat, totiž podala námitku proti zrušení soutěže a v současné době hledá s památkáři řešení, jak všechny projekty uskutečnit a splnit podmínky čerpání evropské dotace. Rozhodnutí bychom už mohli vědět na konci tohoto týdne. Stále tedy existuje naděje, že rekonstrukce na památce UNESCO začne ještě letos.

Spustit audio

Související