Pan Selichar se osvobodil. Satirická povídka Karla Poláčka v podání nezapomenutelného Rudolfa Hrušínského

12. srpen 2022

O životě obyčejných lidí v prvorepublikové Praze. V půvabné a vtipné povídce českého klasika se tentokrát dozvíme, jak a od čeho se konečně osvobodil pan Selichar. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Rudolf Hrušínský
Režie: Jan Fuchs
Natočeno: v roce 1991

Prozaik a žurnalista Karel Poláček pocházel z asimilované židovské rodiny z Rychnova nad Kněžnou. Nepříliš úspěšně studoval na místním gymnáziu. Střední školu posléze dokončil v Praze a zapsal se dokonce na Právnickou fakultu. Ve studiu však nepokračoval a věnoval se praktické činnosti v řadě úřednických zaměstnání.

Válečná léta strávil na frontách první světové války. Po válce publikoval několik příspěvků v tisku a brzy přešel k novinářské profesi. Byl členem redakce Lidových novin, Tribuny a Českého slova, při práci v denících redigoval humoristický čtrnáctideník Dobrý den, přispíval do Přítomnosti a psal filmové náměty a scénáře.

Za protektorátu pracoval pro Radu židovských starších. V červenci 1943 musel odjet s transportem do Terezína. Zahynul na konci války pravděpodobně cestou do koncentračního tábora Dora u Buchenwaldu nebo přímo v něm.

Karel Poláček

Bibliografie Karla Poláčka zahrnuje úctyhodné množství děl: četné povídky, novely, romány, z nichž nejrozsáhlejší je románový cyklus o okresním městě a jeho obyvatelích. Autorovo dílo se uzavřelo deníkem, který si psal v lednu až červnu 1943 před nástupem do Terezína, vydaným pod názvem Se žlutou hvězdou (1959). Dnes jsou k dispozici ucelené Spisy Karla Poláčka. 

Spustit audio

Související