Pantomima je jako bílá paní. Nikdy jste ji neviděli, ale když ji spatříte, tak jste nadšení, jak je krásná, říká mim Vizváry

7. prosinec 2023

Režisér a mim Radim Vizváry nastoupil před třemi lety jako umělecký šéf do divadla Laterna magika s vizí, že do něj přinese současné nejmodernější technologie, aby se scéna znovu dostala na úroveň svého nejslavnějšího období. Národní divadlo však na novou techniku nemá finance. Staví tedy na kvalitách svých herců, hereček, tanečníků a tanečnic a představení jsou téměř pořád vyprodaná.

Jaká je v Česku reakce publika na Vizváryho představení? Mají diváci předsudky vůči pantomimě? A jaká je jeho vize pro Laternu magiku?

Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu. Moderuje Tatiana Čabáková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.