Pardubice chtějí regulovat parkování u univerzity

5. leden 2018 16:25

Pardubice připravují změny v parkování na sídlištích Cihelna a Stavařov, kromě bytových domů tam je univerzitní kampus a dvě střední školy.

V budoucnu možná město nějakou formou parkování v této oblasti zpoplatní, uvedl magistrát v tiskové zprávě.

"Do budoucna asi nebude vyhnutí, aby se nějaká platba zavedla. Bez toho by regulace úplně nefungovala," řekl ČTK starosta městského obvodu II Radek Hejný (ANO).

Všechna parkovací místa jsou na sídlišti bezplatná. Jednou by parkovací zázemí mohlo být například rozdělené na rezidentní a návštěvnické zóny. Magistrát chce podpořit parkování pro lidi, kteří v lokalitě bydlí. "Jsme ve fázi debaty. Jedna parkovací karta na byt by mohla být zdarma, další karty už zpoplatněné," řekl Hejný.

Zpracují připomínky obyvatel

Pro magistrát zpracovává regulaci parkování společnost Euroanalytics, do prvotního návrhu zapracuje připomínky obyvatel a nové zpracování předloží městu či veřejnosti ještě letos před prázdninami.

"Jako jeden z hlavních bodů spatřuji naučit vysokoškoláky parkovat na parkovištích univerzity, která nejsou třeba přímo tam, kde studenti bydlí, ale jsou pro ně určena," řekl Pavel Řezáč z firmy.

Jedna domácnost mívá víc aut

Místo je podle Hejného velmi specifické. Když je zkouškové období nebo prázdniny, je parkovacích míst ve všední dny podstatně víc. V celé lokalitě je bezmála tisíc parkovacích míst, což se může zdát prostou matematikou dost, uvedl Hejný. Ovšem jedna domácnost má zpravidla víc aut a dalšími auty do kampusu jezdí učitelé a studenti.

Řidiči budou moct dál parkovat v bývalém lihovaru v Pardubicích

Parkování (ilustrační foto)

Prostor bývalého pardubického pivovaru bude dál sloužit jako záchytné parkoviště.

Na Cihelně je k dispozici 633 parkovacích míst a podle statistického úřadu 755 bytů. Na Stavařově se nachází 173 stání a 176 bytů, podle starosty ale do součtu nejsou započtené studentské koleje. Univerzita pak disponuje 150 parkovacími místy.

"Upřímně říkám, že budu preferovat naše obyvatele. Jejich parkovací potřeby jsou především v časech, kdy parkování méně potřebují návštěvníci této oblasti, kterými jsou především univerzitní studenti," řekl primátor Martin Charvát (ANO).

zdroj: ČTK
Spustit audio