Pardubice dokončují v Husově ulici opravu 60 bytů pro rodiny uprchlíků

23. listopad 2022 14:15

Váleční uprchlíci z Ukrajiny, které město Pardubice na jaře nouzově ubytovalo na kolejích na Stavařově, se postupně stěhují do zrekonstruovaných bytů v Husově ulici. Bude tam 63 bytů, bydlet tam může až 165 Ukrajinců.

Radnice opravila 12 bytů v Husově ulici hned po vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině, kdy od konce února do Evropy mířila první vlna uprchlíků. Potom město rozhodlo, že opraví dalších 51 bytů, které byly v té době neobyvatelné. Zhruba polovina z nich už má své nové obyvatele, další se tam z areálu pavilonu univerzitních kolejí nastěhují do 17. prosince.

„Pavilon F máme na základě povolení dočasného užívání zasmluvněn do konce roku. Jakmile bylo zřejmé, že okupace Ukrajiny bohužel asi hned tak neskončí a že nás, města a obce, v tom stát opět nechá, byla oprava bytů v Husově ulici jasnou volbou,“ řekl primátor Jan Nadrchal (ANO).

Byty v Husově ulici jsou většinou malometrážní. „Jakmile se jejich dočasní uživatelé budou moci vrátit domů na Ukrajinu, budou k dispozici občanům Pardubic,“ dodal Nadrchal.

Stavební firma pracuje na opravách 51 bytů od léta. Opravy jsou rozdělené do tří etap. „Zhruba 30 bytů jsme předali nebo předáme v nejbližších dnech, do 17. prosince předáme poslední rekonstruované byty. Celkové náklady na rekonstrukci se pohybují kolem 27,5 milionu korun, přislíbená dotace může dosáhnout na 20 milionů korun z ministerstva pro místní rozvoj,“ řekl Petr Hušek z odboru majetku a investic pardubického magistrátu.

Dočasné bydlení pro 165 lidí

Ubytovaní nedostávají žádné nájemní ani jiné smlouvy, jde o dočasné bydlení bez vzniku jakéhokoliv vlastnického nároku. „Aktuálně je do Husovy ulice nastěhovaných 63 osob, z toho 27 dětí různého věkového složení. Maximální kapacita Husovky v nově rekonstruovaných bytech je 165 osob, to by nám mělo stačit na zajištění ubytování všech osob ze Stavařova, které si nenajdou komerční bydlení nebo se nebudou moci vrátit,“ řekla vedoucí odboru sociálních věcí Iva Bartošová.

Bydlení je v režimu nouzového ubytování, kdy ubytovaní nehradí žádné náklady. Město dostává od státu paušální náhrady za osobu a noc ve výši 300 korun. Byty nejsou vybavené, je tam kuchyňka se sporákem.

Některé byty už jsou hotové, na jiných se stále pracuje

Z ubytování na univerzitě si ukrajinští uprchlíci můžou vzít nádobí a varnou konvici „Rovněž se do Husovky převážejí lednice, které byly v bytech na univerzitních kolejích, k dispozici zde do konce roku bude také šest praček,“ řekl náměstek primátora Jan Hrabal (ANO).

K tomu městská rada schválila nákup základního vybavení do každého bytu, jako je stůl, židle a komoda. Ze včelařského učiliště v Nasavrkách zaměstnanci magistrátu přivezli 21 vyřazených válend, dodal Hrabal.

Od prosince začne v Husově ulici provoz komunitního centra s dvěma lektorkami. Fungovalo také na Stavařově pro předškolní děti, školní děti a případně i jejich rodiče. Úředníci z odboru sociálních věcí budou poskytovat odborné poradenství a sociální pomoc.

Projekt rozsáhlé revitalizace celého komplexu za víc než 200 milonů korun město odložilo na neurčito. Podle primátora Jana Nadrchala se k tomu ale chce radnice vrátit. Nebude to podle něj ale dřív než za pět nebo deset let.

autoři: pta , zen
Spustit audio

Související