Pardubice rozšířily adventní akce do celého centra města

1. prosinec 2023

Adventní akce v Pardubicích, které koordinuje město, se letos rozšiřují na více míst. Kromě tradičního Pernštýnského náměstí jsou na třídě Míru, zámku, Příhrádku, v knihovně i v Automatických mlýnech. Konat se bude i několik charitativních akcí.

Město si od toho slibuje zvýšení turistického ruchu. „Nový koncept spočívá v tom, že chceme, aby se advent a vánoční atmosféra rozšířila do celého širšího centra města, aby si Vánoce návštěvníci mohli užít na více místech. Věřím, že si každý najde něco, co se mu bude líbit,“ řekla náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO).

Adventní trhy se dříve konaly na Pernštýnském náměstí, město ale chtělo vytvořit v Pardubicích větší vánoční atmosféru a zároveň nabídnout víc akcí i kvalitnější produkci. Starat se o ně bude nová produkční firma. „My do toho naskočili v srpnu, kdy bylo vyhlášené výběrové řízení. Což bylo dost pozdě. Naštěstí máme smlouvu na čtyři roky, příští rok na to budeme mít víc času. Nejvíc cílíme na rodiny s dětmi, ale nabízíme akce pro mladé lidi i seniory,“ řekl Radek Mašík z Máša agency.

Rozsvícený zámek

Součástí akce je i projekt Světla vyprávějí na zámeckém parkánu. Světelné instalace jen v prvním týdnu provozu vidělo 6500 lidí, dodal Mašík. „Jsem tam skoro denně, mám z toho radost, vidím, že si to lidí užívají. Měli jsme tak skupinu z Polska, Ostravy, Liberce,“ řekl Mašík. Na sociálních sítích akci lidé kritizovali, protože například zavřela půlku zámeckých valů.

Výstava vánočního osvětlení Světla vyprávějí na pardubickém zámku

Na náměstí bude 30 stánků, polovina z nich bude nabízet řemeslné výrobky, polovina občerstvení. Bude tam vyhřívaný party stan s občerstvením a s výhledem na pódium. Po městě bude jezdit vánoční vláček, na náměstí bude Ježíškova dílna, děti také například mohou napsat dopis Ježíškovi.

Vánoce s vůní perníku

Do adventu se zapojí 33 kaváren a restaurací, které nabídnou více než 50 variant perníkových káv, zákusků či jídel. V muzeu na zámku bude putování za dárky, což je vánoční stezka pro děti, nebo mikulášská obchůzka. Knihovna plánuje například výstavu betlémů nebo charitativní akci pro lidi s handicapem.

Otevřené budou i automatické mlýny, kde lidé najdou adventní trhy a zároveň mohou zajít do galerií či polytechnických dílen. „Navazujeme na adventní trhy, které jsme dělali před rekonstrukcí mlýnů. Jako jediní nejsme financovaní městem a krajem. Naše rodina investuje do výzdoby areálu. Otevřená bude i zdarma vyhlídková věž sila,“ řekl architekt Lukáš Smetana, který část areálu vlastní.

Všechny podrobnosti o adventních akcích jsou na webu města.

autoři: Naďa Kubínková , Jakub Malý , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související