Pardubice začnou odstraňovat cyklovraky ze stojanů u nádraží

20. září 2023 08:10

Pardubice odstraní vraky kol, které jsou před vlakovým nádražím. Pod přístřeškem lidé odkládají kola do stojanů a dál pokračují vlakem. Některé bicykly jsou poničené a stojí tam možná i měsíce.

Ke stojanům, které tam jsou od léta 2017, se vejde 450 kol. Aby obvod směl zničená kola legálně odvézt, musel nejdřív vytvořit provozní řád. „Reagujeme tím na problém, že se nám tam hromadily vraky kol, které jsou evidentně nepoužitelné. Provozní řád stanovuje maximální dobu stání na deset dní, potom můžeme vraky odstranit,“ řekl starosta městského obvodu Filip Šťastný (ANO).

Nejdřív označit, pak přestřihnout zámek

Cílem ale podle starosty není odvážet kola, která překročí desetidenní limit. Cílem je zbavit se kol, která jsou viditelně poničená a chybí jim některé části. „Prioritou je odstranit vraky. My je v tuto chvíli označíme, aby měli majitelé možnost si je odvézt sami,“ uvedl Šťastný. Starosta o víkendu napočítal asi sedm vraků.

Čtěte také

Obvodu pomůže městská policie. Když si lidé stará kola neodvezou, strážníci přestřihnou zámky a kola odvezou do ztrát a nálezů, kde ještě nějakou dobu budou k vyzvednutí, dodal Šťastný. Přístřešek se stojany byl součástí obnovy prostoru před vlakovým nádražím, kterou město dělalo za evropské dotace. Lidé tam mohou zamykat svá kola zadarmo.

Zpoplatněná je cyklověž, která je na prostranství také od léta 2017. Celodenní uskladnění tam stojí deset korun. Do věže se vejde 118 kol. Měsíčně si do ní uloží lidé více než tisícovku kol. Za loňský rok tam cyklisté zaparkovali 13 584 bicyklů.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související