Pardubická radnice vzdala snahu vyčistit dlažbu na pěší zóně

8. červen 2016

Už pár týdnů po loňském otevření pardubické pěší zóny se ukázalo, že výběr dlažby nebyl zrovna nejšťastnější. Povrch pěší zóny je totiž z povrchově neupravené žuly, do které se každá nečistota vsákne a nejde odstranit.

Radnice proto začala hledat firmu, která by to dokázala. Letos na jaře měla rozhodnout, jenže je červen a nic se neděje.

Zájemců, kteří chtěli dlažbu čistit, bylo okolo patnácti. Každý dostal vymezenou plochu, většinou u laviček, pod kterými je dlažba nejšpinavější. Metody čištění byly různé: firmy to zkoušely s horkou párou i suchým ledem, nejrůznějšími chemikáliemi, pískováním, enzymy a jeden soukromník dokonce přišel s obyčejnou mýdlovou vodou a hadrem na podlahu.

Čtěte také

Stručně řečeno, na neošetřený kámen nefunguje nic. Špína a mastnota se totiž vsakují do hloubky. Po několika měsících nebylo vůbec poznat, že někde někdo něco čistil.

Jedním z návrhů, jak dlažbu před mastnotou ochránit, byla penetrace, tedy natření jakýmsi ochranným nátěrem. Nápad ale ztroskotal na tom, že dlažbu by bylo potřeba před penetrací vyčistit. Takže i kdyby město tuhle variantu zvolilo, fleky zůstanou a ochranný nátěr, který by chránil před dalšími fleky, by stál okolo 20 milionů korun. Akce by navíc opět výrazně omezila provoz a život na pěší zóně.

Dlažba za čas ztmavne všude

Náměstkyně primátora Helena Dvořáčkové z hnutí ANO potvrdila, že žádná metoda není účinná, takže žádné speciální čištění nebude. Jen normální běžná údržba. A o zbytek se tedy zřejmě postará čas - původně světlá dlažba už je na některých místech skutečně téměř černá, za pár let tedy možná změní barvu kompletně.

Špinavá dlažba na třídě Míru v Pardubicích

Čtěte také

autor: ba
Spustit audio