Pardubická rafinerie Paramo čeká přílet sokola. Připravila mu bydlení na komíně

1. březen 2023 09:15

V Česku přibývá průmyslových areálů, kde se daří kriticky ohroženým sokolům stěhovavým zakládat rodinu. V cíleně zřizovaných budkách na komínech chemiček a fabrik mají ideální podmínky pro život a péči o svá bezbranná mláďata. Už nějaký čas k tomu slouží i elektrárenské areály ve Chvaleticích a Opatovicích a nově se na možný příchod sokolí rodinky chystá pardubická chemička Paramo.

Na ochozu komínu Parama ornitologové nedávno umístili ve velké výšce speciální hnízdní budku tak, aby případný sokolí pár měl klid, dostatek potravy a jeho mláďata byla v bezpečí. Budka je tedy nachystaná a jen si teď musíme počkat, jestli ji ptáci využijí. Mohlo by to být už v brzké době, protože právě na přelomu února a března začíná u těchto dravců období námluv a příprav ke hnízdění. Samička zpravidla snáší jedno až čtyři vejce, na kterých sedí zhruba 30 dní, než se vylíhnou mláďata.

Budka je podle informací chemičky opatřená i fotopastí, aby ornitologové mohli sledovat, jestli sokoli stěhovaví na místě opravdu zahnízdili, jestli vyvedli mláďata a také, jak o ně pečují. Zároveň je tam fotopast proto, aby případný příběh sokolí rodinky mohla sledovat veřejnost na webu starameseosokoly.cz.

Desítky komínových mláďat

Na stránkách najdou zájemci i online přenosy z dalších několika sokolích hnízdišť, které vlastník Parama provozuje už třináctou sezónu ve svých závodech v Litvínově, Neratovicích a Kralupech nad Vltavou. Do teď se tam vylíhlo 41 mláďat.

Nezisková společnost Alka Wildelife jich takových hnízdišť v republice eviduje několik desítek, včetně jaderné elektrárny Temelín, ne všechny budky ale dravci využili. U nás v kraji v roce 2020 úspěšně vyvedli dvě mláďata v opatovické elektrárně a ve stejném roce se objevil sokolí pár i na komíně chvaletické elektrárny, kvůli chybějící podestýlce ale nezahnízdil.

Obecně tyto výškové stavby napomáhají návratu sokola stěhovaného do naší přírody. V 70. letech minulého století z ní skoro vymizel kvůli používání pesticidů v zemědělství.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související