Pardubické přednádraží jde dnes do zkušebního provozu

5. červen 2017

Dnes začíná zkušební provoz nového terminálu pardubického přednádraží. Oprava celé lokality se blíží ke konci, dopravní podnik chce novou trasu otestovat. Vozy městské hromadné dopravy ale zatím přímo před nádražím zastavovat nebudou.

Pro řidiče MHD to bude vlastně nová trasa, takže je potřeba ji otestovat v ostrém provozu. Trolejové vedení už zkontrolovali pracovníci Drážního úřadu, a tak je možné dopravu přímo do prostoru terminálu převést. Ale protože oprava přednádraží ještě neskončila a náměstí Jana Pernera je stále v režimu stavby, není možné povolit výstup cestujících.

Čtěte také

Proto budou linky č. 2, 4, 13 a 31 novými zastávkami jen projíždět a lidé musí ještě nějakou dobu využívat nejbližší zastávky, tedy (Autobusové nádraží; Polabiny, Lidická; Hl. nádraží, náhradní zastávka a Albert HM)

Socha Jana Pernera před nádražím v Pardubicích

Bronzový Perner

Poměrně zásadní změna čeká i chodce. Ode dneška je uzavřená hlavní přístupová trasa kolem budovy České pošty. Náhradní trasa povede od křižovatky ulic Hlaváčova a Palackého kolem čerpací stanice, dále přes nový přechod pro chodce u bývalého lihovaru a koridorem pro pěší k nádraží, tam už lidé půjdou po nové dlažbě a budou míjet i novou sochu Jana Pernera. A do budovy vlakového nádraží se cestující dostanou i druhým koridorem od Polabin.

Hotovo má být do dvou týdnů

Oprava začala loni na podzim a jde do finále, změny jsou vidět každým dnem. Hotovo má být v polovině června a s úplným zprovozněním terminálu MHD se počítá 1. července. Revitalizace okolí památkově chráněné budovy pardubického nádraží vyjde na zhruba 176 milionů korun včetně DPH, až 108 miliony korun se na ni bude podílet Švýcarsko v rámci programu švýcarsko-české spolupráce.

Změny rozmístění zastávek před pardubickým nádražím
autor: ba
Spustit audio