Pardubický dopravní podnik omezil spoje, vozy vydesinfikuje ozonem

12. březen 2020 10:30

Ulicemi Pardubic ode dneška jezdí méně spojů hromadné dopravy. Dopravní podnik v reakci na uzavření škol začal jezdit v režimu prázdninových jízdních řádů. Zároveň dopravce zavedl několik dalších preventivních opatření v souvislosti s šířením koronaviru.

Důvody k omezení spojů jsou dva. První je praktický. Spoje MHD totiž každé ráno a odpoledne využívají tisíce žáků základních, středních škol i univerzity. Proto se vedení dopravního podniku rozhodlo počet spojů snížit na prázdninový režim. Jezdit nebudou posilové školní spoje a interval se ve špičce u některých linek prodlouží z deseti na dvanáct minut. Základní dopravní obslužnost ale zůstane zachovaná.

Čtěte také

Druhý důvod je organizační. I řidiči a řidičky městských autobusů mají rodiny a děti. Dopravní podnik tedy chce svým způsobem předcházet možným problémům s nedostatkem řidičů. V případě nedostatku řidičů by za volant mohli usednout i lidé z kanceláří, protože mnozí z nich řidičský průkaz na autobusy i trolejbusy mají.

Řidiči bez jízdenek

Dopravní podnik ode dneška také zrušil možnost doplňkového prodeje jízdenek u řidiče, aby i řidiči přišli co možná nejméně do styku s dalšími lidmi.

Pardubický dopravní podnik dnes zavedl prázdninové jízdní řády (prostřední sloupec). Bude platit do odvolání

Zároveň dopravce nakupuje výrobníky ozonu, kterými chce vozy dezinfikovat. „Je to z praktického důvodu, ten generátor ozonu je poměrně zajímavá věc, protože ten ozon hubí jak bakterie, tak viry, plísně a samozřejmě i pachy dostává z vozidla,“ řekl ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán. Dopravní podnik s desinfekcí pravděpodobně začne v příštím týdnu.

Ozonové čištění má jednu nevýhodu. Do ozonem naplněného autobusu nikdo nesmí přibližně tři hodiny vstoupit. Proto to bude dopravní podnik provádět v noci. Všechny vozy dokáže dopravní podnik ozonem vyčistit zhruba během týdne.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související