Parkovací dům na Dukle je stále v mlze. Pardubice hledají možnosti zlevnění

3. říjen 2023 10:33

Pardubická radnice stále nemá jasno, jak bude vypadat parkovací dům na sídlišti Dukla. Projekt terminálu Jih sice existuje, ale kvůli rostoucím cenám by dům v navržené podobě stál víc než půl miliardy. Město proto zvažuje další možnosti, jak ho postavit levněji.

Původní projekt byl na pětipatrovou železobetonovou konstrukci s 550 parkovacími místy, což by stálo přes 500 milionů, další varianta byla jen tři patra na 350 aut, to by stavbu zlevnilo asi o 100 milionů. Ve hře je ale nejlevnější možnost, a to lehká konstrukce za 270 milionů.

Stavbu a provoz bude mít na starosti dopravní podnik, ředitel Tomáš Pelikán potvrdil, že zatím není rozhodnuto. „Město pochopilo, že vzít si v této době na svá bedra investici s čtvrtmiliardovou půjčkou není ideální. Takže se hledá nějaká varianta, která by byla ekonomicky přijatelnější a ten provozně ekonomický model, který by v původní variantě znamenal, že nám bude město každý rok doplácet na provoz parkovacího domu miliony korun. Do toho se město dostat nechce.“

Parkování zatím na provizorní ploše

Terminál Jih na Dukle u ulice K Vápence vzniká proto, že tam bude končit lávka přes železnici, aby se lidé dostali rychleji na nádraží. Dopravní podnik tam rozšíří zastávky autobusů a lávka měla vyústit do parkovacího domu. Protože radnice předpokládá, že tam lidé dojedou autem a pak půjdou na vlak.

Vizualizace parkoviště terminálu jih u pardubického vlakového nádraží

Do doby, než se město rozhodne, jak bude parkovací dům vypadat, tam ale určitě budou parkovací stání na provizorním místě, kvůli tomu už nechal dopravní podnik zdemolovat staré haly, které tam stály. „My jsme přistoupili k demolici hal přes prázdniny, během podzimu by se plocha dala nějak zkultivovat. Na jaře se otevře lávka, takže dříve to nemá cenu. Ale až se lávka otevře, tak ta odstavná plocha musí být k dispozici. A vyzkoušíme si, co jsou lidi ochotní dát za peníze, aby tam to auto odstavili,“ řekl ředitel Pelikán.

Kácení (části) lipové aleje

V ulici K Vápence se kvůli stavbě počítá s kácením lipové aleje. Dopravní podnik tvrdí, že kvůli provozu autobusů a stavbě zálivů je potřeba silnici rozšířit, město původně zvažovalo variantu stromy přesadit, to se ale ukázalo jako prakticky nerealizovatelné. Primátor Jan Nadrchal (ANO) ale řekl, že se pokusí najít cestu, jak aspoň některé lípy zachránit. „V okamžiku, kdy podepíšeme smlouvu se zhotovitelem stavby, se chceme bavit o tom, zda by v rámci zákonných možností bylo možné udělat optimalizaci stavby tak, aby tam aspoň část stromořadí mohla být zachovaná.“

Spustit audio

Související