Paul Moravec: Osvícení

17. leden 2024

Nahrávka opery, kterou napsal americký skladatel Paul Moravec podle stejnojmenné knihy krále světového hororu Stephena Kinga. Jde o LIVE záznam ze světové premiéry, která se odehrála v roce 2016 v Kansasu. Hodnocení připravil Milan Bátor.

(…) Moravcova opera Osvícení se opírá o svižné libreto Marka Campbella, které zestručnilo časovou posloupnost románu z několika měsíců na pár týdnů strávených v klaustrofobním prostředí horského hotelu odříznutého od světa sněhovou bouří. (…) Opera Osvícení Paula Moravce není jen dílem určeným fanouškům hororového žánru. Svou špičkovou hudbou, sevřeným libretem a skvělými hudebními i dramatickými výkony se bezpochyby řadí k mistrovským počinům současné operní produkce. Jde o pozoruhodné dílo, které má všechny předpoklady, aby se stalo součástí amerického operního kánonu. Jen by mě zajímalo, jestli se najde také v České republice nějaký i osvícený šéf opery, který uvede tohle znamenité dílo na tuzemskou divadelní scénu. (…)

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.