Pavel Dobeš napsal nesmrtelné písně, které se staly trvalou součástí české kultury

20. březen 2023

Folkař s romantickou duší  a nezaměnitelným hlasem. Kdo by neznal písně Jarmila, Něco o lásce, Skupinové foto nebo Zpátky do trenek. Písničkář Pavel Dobeš se narodil 22. března roku 1949 ve Frýdku-Místku.

Jeho hudební začátky jsou spojeny s ostravskými bigbítovými kapelami. Poté však dospěl k osobitému folkovému projevu, který se vyznačoval ostravsky kratkou výslovností a specifickým kytarovým doprovodem.

Pavel Dobeš napsal nesmrtelné písně, které se staly trvalou součástí české kultury. Budeme se k nim vracet, protože zpívají s vtipem a nadsázkou o smutných věcech a s nostalgií o věcech pěkných a šťastných. Dobeš dokázal do svých textů dostat déjà vu, které vystihovalo tehdejší dobu. Uměl si dělat chytrou legraci z vládnoucí garnitury, ale nebyly mu cizí ani hluboce pojaté úvahy o smyslu života.

Pavel Dobeš vydal 12 studiových alb. Z jeho bohaté diskografie připomeňme alespoň legendární debut Skupinové foto, Zátiší s červy a Zpátky do trenek.

K narozeninám Pavlovi přejeme stálé zdraví, děkujeme za jeho výraznou ostravskou stopu v písních a poslechneme si, jak zní jeho Pražce. Zapněte si kšandy, pozdravte vlaštovky a muziko, ty hraj! Příjemný poslech Českého rozhlasu Ostrava vám přeje Milan Bátor.

autor: Milan Bátor
Spustit audio