Pavel Landovský: Objížďka

13. listopad 2018

V hořké komedii o transportu politického vězně do vyšetřovací vazby ve společnosti estébáků využil autor vlastní zážitky z komunistických kriminálů. V hlavní roli uslyšíte Ladislava Mrkvičku. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Svérázné herectví získalo Pavlu Landovskému u české veřejnosti velkou popularitu, umocněnou navíc jeho neohroženým občanským postojem v době komunistického útlaku. Landovského cesta na divadelní prkna však nebyla jednoduchá, celkem čtyři roky se pokoušel dostat na divadelní fakultu AMU a pokaždé bezúspěšně. Na touhu mladého adepta herectví byla však výběrová komise krátká - v roce 1960 nastoupil Landovský jako elév v divadle v Šumperku.

Po několika sezónách na oblastních jevištích začal pomýšlet na pražské angažmá. Několik humorných epizod z tohoto období popisuje půvabně Václav Havel v črtě Pavel z Teplic. V roce 1965 se Landovský stal členem Činoherního klubu a až do roku 1976, kdy odtud nedobrovolně odešel, na zdejším jevišti exceloval jako přední komik a samorostlá osobnost souboru.

Díky filmu a televizi se Landovský stal hvězdou a jeho popularita se udržovala i v době rakouského exilu, kdy působil ve slavném vídeňském Burg Theatru. Po roce 1989 se mohl vrátit do české kultury nejen jako herec, ale i jako dramatik. Hry Pavla Landovského vždy pobaví samorostlým humorem. Nejinak je tomu i ve hře Objíždka, kterou napsal v roce 1978.

Osoby a obsazení: Eda Heverle (Ladislav Mrkvička), konferencier + zpěvák (Jiří Koutný), mjr. Makovský (Bronislav Poloczek), Fidler (Ivan Řezáč), Venda (Jiří Prager), Frank (Otakar Brousek ml.), Málek (Miroslav Táborský), Kubelka (Vlastimil Zavřel), Novák (Milan Stehlík), Jana (Naďa Konvalinková), Soňa (Ljuba Krbová), hlas amplionu ve vězení (Vladimír Pospíšil), vězeň (Miloš Rozhoň) a bachař (Petr Šplíchal)

Hudba: Ivo Moravus
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Režie: Ivan Chrz
Natočeno v roce 1994.

autoři: Martin Velíšek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio