Pavel Pafko: Velmi často to, co je etické, není ekonomické, a naopak

2. prosinec 2015

Průměrná délka lidského života se prodlužuje a lékařské metody i technologie jsou pokročilejší než kdykoli předtím. Jak se daří čelit dnešní medicíně i lékařům z této situace vyplývajícím etickým dilematům?

„Dnes jsme schopni udržet základní životní funkce člověka pomocí přístrojů, které dříve nebyly,“ potvrdil v pořadu Interview Plus chirurg Pavel Pafko.

Ale i zde etika naráží na ekonomiku, dodal profesor. „Velmi často to, co je etické, není ekonomické, a obráceně. Nemůžeme ale tu ekonomiku úplně z etických postojů vygumovat.“

„Například Česká lékařská komora říká, že se lékař nemá ohlížet ve svém etickém kodexu na nic a má poskytovat péči podle svého nejlepšího svědomí a vědomí. Podle mě to je iluzorní: lékař musí respektovat ekonomický background celého počínání.“

Pafko je přesvědčen, že lékař, který by postupoval bez ohledu na ekonomiku, by se brzy dostal do problémů.

„Pan ředitel by si ho zavolal a řekl mu, že neplní předepsané ekonomické ukazatele, a když se to bude opakovat, může i ztratit místo,“ přiblížil realitu vztahu ekonomiky a etiky chirurg.

Kritiku, která často zaznívá na adresu lékařů, že neumějí komunikovat s pacienty, Pafko přijímá.

„Zhoršuje se komunikace,“ souhlasí. „Ale vždy musíme přemýšlet o příčinách každého jevu. Je třeba přemýšlet, proč tomu tak je, a proč lékaři, kteří od nás odejdou pracovat třeba do Německa, změní způsob komunikace.“

Nejde zde jen o peníze a finanční ohodnocení, upozornil lékař. „Nemluvme jen mělce o penězích. Jde obecně o uznání práce člověka, a ekonomické hodnocení toho také patří, ale ti lidé se najednou chovají úplně jinak,“ všímá si profesor.

„Vázne komunikace mezi privátním stomatologem, ke kterému přijdete na ošetření a vámi?“ odpověděl otázkou chirurg Pavel Pafko.

Platit, či neplatit za služby ve zdravotnictví? Jaké jsou největší problémy českých nemocnic a českého zdravotnictví? A jak zvýšit počet lékařů i sester? Lze se na zdravotnictví dívat jako na byznys? Nejen na tyto otázky odpovídal host Interview Plus chirurg a profesor Pavel Pafko.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.