Pavlův projev v OSN byl kvitován. Kvalifikovali jsme se do první ligy, soudí šéf prezidentova zahraničního odboru

20. září 2023

„Výzvy, kterým dnes svět čelí, jsou závažné a je jasné, že jen společné kroky mohou zajistit bezpečnou a úspěšnou budoucnost pro všechny,“ pronesl Petr Pavel při svém projevu na Valném shromáždění Rady OSN. Ke slovu se dostal hned první den, mluvil jako 31. prezident a jeho projev trval necelou čtvrt hodinu. Více informací o kontextu proslovu přináší ředitel zahraničního odboru prezidenta republiky Jaroslav Zajíček.

V jakém kontextu prezident projev přednesl?

Je to po šesti letech, kdy Českou republiku zastupoval prezident. To je první věc, kterou chci zdůraznit. A to, že to byl shodou okolností prezident Petr Pavel, se rozhodně odrazilo v tom, že se nám podařilo vybojovat prestižní místo během prvního dne.

Čtěte také

Když to řeknu eufemicky, my jsme tam ještě zůstávali o něco déle, abychom si poslechli projev německého kancléře, který mluvil po nás a který shodou okolností komentoval projev našeho pana prezidenta.

Takže stručná odpověď je ano, je to skutečně prestižní událost, ve který den který státník pohovoří, byť to nemusí být na první pohled zřejmé. Z mého pohledu se toto podařilo.

Když se podívám časově dopředu, které jsou klíčové body další cesty prezidenta a také ministra zahraničí do Spojených států, jaké jsou hlavní záměry?

Na úvod chci říct, že skutečně není samozřejmostí, že prezident i ministr zahraničí mluví jednotným hlasem. My jsme prakticky v každodenním, velmi průběžném kontaktu s ministrem Lipavským (Piráti). Průběžně spolu vyhodnocujeme schůzky a připravujeme se na další, byť pan ministr má samozřejmě svých schůzek také dost.

Čtěte také

Zítřek (čtvrtek) bude poměrně zajímavý už z toho titulu, že zasedne Rada bezpečnosti, a myslím, že mohu poodhalit, že se nám dostane poměrně prestižní příležitosti, že bude pan prezident mluvit jako druhý po nestálých členech Rady bezpečnosti. Takže budeme moct oslovit i přítomného ukrajinského prezidenta, který se jednání bude účastnit, protože bude věnováno Ukrajině. A budeme, jak říkám, mezi prvními, kdo svůj názor vyjádří.

Takže já to beru v kontextu, který jsem už zmínil: už to, že jsme mluvili první den, že jsme měli speciální schůzky s generálním tajemníkem i s předsedou Valného shromáždění, tak zítřek to v podstatě potvrzuje. To je třeba highlight zítřejšího dne.

Navíc jsme ještě obdrželi pozvánku na další climate action, Climate Ambition Summit, kterého se účastní země, které mají co říct k opatřením na zmírnění klimatu a jeho negativních projevů.

Myslím, že pan prezident tam bude opět prezentovat, jakým způsobem k tomu přistupujeme, co děláme na národní úrovni, jakým způsobem budeme investovat do klimatických opatření, jak se budeme stavět k uhlí, jak budeme plnit národní cíle, jak přispějeme finančně.

Čtěte také

Takže zrovna tento dvojboj na půdě OSN bude poměrně zajímavý. A večer bude velmi specifická československá akce, kdy budeme v podstatě prezentovat 30 let samostatného fungování České republiky, respektive Slovenské republiky, zde na půdě OSN.

Je to v podstatě součást oslav třicetiletého výročí. Zúčastní se desítka prezidentů a je to taky krásná příležitost demonstrovat, jaký kus cesty jsme individuálně už ušli.

Jak řekl Petr Pavel, jedním z cílů prakticky všech jednání má být podpora české kandidatury na nestálého člena Rady bezpečnosti OSN v letech 2032 a 2033. Jak pevnou pozici v tuto chvíli Česko má? Vyvíjejí se rozhovory nejenom na pozadí Valného shromáždění OSN příznivě?

Já jsem optimista. V každém případě musím ale říct, že to je běh na dlouhou trať, protože o té kandidatuře se bude rozhodovat až v roce 2031, takže to, pro koho budou ostatní země hlasovat, zda pro nás, nebo pro Armény, se bude rozhodovat poměrně dlouho.

Čtěte také

My jsme dobře využili veškerou příležitost během dosavadních jednání a budeme tak činit i nadále, abychom naši kandidaturu prezentovali. Ale musí to být podloženo nějakými konkrétními ambicemi, činy a skutky, jakým způsobem ji chceme naplnit.

Já můžu potvrdit, že na každé z dosavadních schůzek jsme naši kandidaturu zvedli. Doposud se nám dostalo, samozřejmě předběžné, ale řekl bych pozitivní reakce. A na tom budeme muset pracovat dál a musíme si to odpracovat poměrně intenzivně. Není to jenom pár deklarací, ale je to skutečně o tom, aby ostatní uvěřili, že to myslíme opravdu vážně s ambicí kopat za svoji váhovou kategorii.

Mimochodem to vystoupení pana prezidenta před Valným shromážděním se trochu opozdilo. Není vám líto, že se kvůli tomu nemohl zúčastnit recepce pořádané prezidentem Joem Bidenem?

Osobně mi to líto může být, ale v tuto chvíli jednoznačně všichni vyhodnotili, že je důležité, abychom oslovili přítomné již během prvního dne. A poselství, že se nechceme ohýbat před agresorem, že vracíme lidská práva zpátky do hry z prezidentské úrovně, to jsou všechno věci, které myslím přebijí jednu fotku.

Možná nešlo jenom o jednu fotku. Možná šlo o navázání určité osobní chemie, protože v Česku se diskutuje o tom, že by některý z vrcholných českých politiků, ať už prezident Petr Pavel, nebo premiér Petr Fiala (ODS), mohli dostat pozvánku do Bílého domu. V jaké fázi jsou tato vyjednávání?

Musím říct, že jednání o návštěvě premiéra v Bílém domě běží již delší dobu. Pevně věřím, že se ji podaří zrealizovat v historicky krátké době, a nemyslím si, že by bylo taktické, pokud bychom do toho vstoupili nyní z Hradu s tím, že o tu schůzku usilujeme my. Ne, já myslím, že je důležité, aby v Oválné pracovně dříve či později, respektive dříve, stanul Čech. A v tuto chvíli si nemyslím, že je dobré si navzájem konkurovat.

Čtěte také

Takže přednost má Petr Fiala?

Takto to nechci říct. Když to tak naformulujete, tak samozřejmě může vyznít hloupě, pokud řeknu, že nesoutěžení je něco, co přebíjí to, aby vůbec nějaká schůzka proběhla. V tuto chvíli se diplomatické úsilí směřuje k tomu, aby se schůzka premiéra v Oválné pracovně podařila uskutečnit. A na to, jsem si jist, je zaměřena nejen česká diplomacie.

Je ještě šance, že by se ta případná návštěva stihla do konce Bidenova volebního období?

Já jsem o tom pevně přesvědčen.

Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu. Moderuje Tomáš Pavlíček.

Spustit audio

Související