Pearl Jam už chodí včas

4. říjen 2000

Téměř po čtyřech letech vystoupila v České republice podruhé americká skupina Pearl Jam. Tato formace, která vytvořila ve svých počátcích společně s dalšími seattelskými skupinami hudební styl grunge, je u nás velmi oblíbená, a to i poté, co tento styl opustila. Značné oblibě odpovídala i zaplněná Peagas Arena při letošním koncertu této skupiny.

Tentokrát, na rozdíl od jejich posledního koncertu v České republice, kdy kvůli zpožděnému dovozu aparatury nenastoupila předskupina a Pearl Jam začali hrát s více než dvouhodinovým zpožděním, koncert proběhl bez technických problémů.Po dvacáté hodině nastoupili před diváky washingtonští The Dismemberment, kteří však ve svém půlhodinovém bloku příliš nepřesvědčili. Deset minut po deváté hala potemněla a na podium vyšly hlavní hvězdy večera.

Pearl Jam přijeli do Prahy s bubeníkem Mattem Cameronem (bývalým členem rozpadnuvších se Soundgarden). Ten vystřídal Jacka Ironse. Jinak ve skupině k žádným změnám (mimochodem od samotného vzniku skupiny) nedošlo: sólový kytarista Mike McCready, výborně sehraný s doprovodným kytaristou Stonem Gossardem (má vizáž profesora matematiky), baskytarista Jeff Ament a samozřejmě hlavní postava, charizmatický zpěvák a kytarista Eddie Vedder.

Své vystoupení začali Pearl Jam pomalou Gossardovou skladbou Of the girl, která plynule přešla do hřmotné Grievance. Tyto dvě písničky z aktuálního alba Binaural jako by charakterizovaly celý koncert - jak střídáním pomalých a svižných skladeb, tak výběrem skladeb: koncert byl postaven převážně na albu Binaural. K němu se ale přidávaly i výtvory z dalších pěti alb, zejména z alba Yield (1998).

Pearl Jam opět vsadili na komornost, žádná veliká světelná show se na jejich koncertech nekoná. Skvělá atmosféra je totiž vytvořena velmi úzkým propojením kapely s publikem. Bouřlivý potlesk si Eddie vysloužil taky opětným poděkováním divákům za trpělivost při minulém koncertu Pearl Jam v Praze.

K vrcholům večera patřila určitě skladba z prvotiny Ten, při níž hrál McCready sólo na kytaru za hlavou, a dále skvělá Betterman z Vitalogy. Při té Vedder "přenechal" zpěv fanouškům. Koncert byl zakončen písní Yellowletter, v níž McCready předvedl dlouhé sólo při "rozsvícené" hale, za což si vysloužil potlesk nejen publika, ale i spoluhráčů.Ti se poté otočili k divákům a potleskem dali jasně najevo spokojenost s koncertem, který trval téměř 15O minut.

"See you again", Eddie Vedder

Spustit audio