Pečovatelky souzené za týrání seniorů v ostravském domově Slunečnice odešly od soudu bez trestu

10. leden 2024 15:06, aktualizováno

Nejsou bez viny, ale není to trestný čin týrání. Tento výrok Okresního soudu v Ostravě zprostil obžaloby dvě bývalé ošetřovatelky seniorů v ostravském domově Slunečnice. Podle řady svědectví měly před pěti lety klientky domova ponižovat, slovně i fyzicky týrat a odpírat jim jídlo i pití. Rok a půl dlouhé řízení podle soudkyně Gabriely Ožanové nepřineslo dost důkazů pro odsouzení. Pozůstalí po seniorkách se ale dál mohou domáhat odškodnění a žalobkyně se může odvolat.

Soudkyně Gabriela Ožanová zprostila dvojici bývalých pracovnic domova pro seniory Slunečnice obžaloby z trestného činu týrání svěřené osoby. A podrobně vysvětlila, že tyto dvě ženy ani celý domov nejsou bez viny, ale důkazů nemá na stole dost.

Seznam žalovaných skutků je dlouhý. „Škubla s ní tak silně, až jí o postranici postele zlomila ruku. Byla arogantní a odmítala jí pomoct například při oblékání. Když ležela na lůžku, z důvodu opakovaného zvonění ji fyzicky napadla tak, že ji rukama uchopila pod krkem a způsobila jí podlitiny, a poté co si rodina poškozené na její jednání stěžovala, mstila se jí,“ četla soudkyně.

Žalobkyně Jiřina Navrátilová jim za to navrhla dvouletý podmíněný trest a taky mírný peněžitý trest. Rozsudek ji překvapil a zvažuje odvolání.

Obžalovaným ženám a jejich blízkým se v soudní síni ulevilo. Před novináři si ale nepřestaly zakrývat tvář, aby je nemohli vyfotit a vyjádřit se pro média odmítaly. Komentář k rozsudku neposkytla ani jejich obhájkyně. Krátké vyjádření Českému rozhlasu poskytla jen matka jedné z pečovatelek.

Právě média na celou kauzu před čtyřmi lety upozornila. Veřejně promluvila i klíčová svědkyně, také bývalá zaměstnankyně domova. Obžalované ale od začátku tvrdí, že jejím motivem byla pomsta.

Spustit audio

Související