Pentagon leak: Uniklé dokumenty si nejspíš někdo odnesl z práce domů, aby je ukázal kamarádům, míní politolog

12. duben 2023

Z tajných dokumentů uniklých z amerického Pentagonu vyplývá mimo jiné i souhlas Srbska s posíláním zbraní na Ukrajinu nebo největší zapojení britských speciálních jednotek na Ukrajině ze všech spojenců. Přibližně stovka takových materiálů se v minulých dnech objevila na internetu.

První z dokumentů se objevily na přelomu února a března v herní aplikaci Discord. Na Twitteru se pak minulý týden objevilo kolem stovky těchto materiálů, některé označené jako přísně tajné.

Čtěte také

Dokumenty kromě textu obsahují i mapy, grafy a fotky, které ukazují podrobnosti o válce na Ukrajině včetně ukrajinské protivzdušné obrany a detailů o chystané ukrajinské protiofenzivě. Kyjev už ale popřel, že by únik mohl poškodit ukrajinské plány, protože se mezitím už změnily.

Podle expertů množství dokumentů pochází z každodenních mítinků tajných služeb Pentagonu, některé z dokumentů byly pravděpodobně upraveny. Podle investigativní skupiny Bellingcat se dokumenty objevily 4. března mezi hráči počítačové hry Minecraft, kteří debatovali o Ukrajině. Jeden z nich měl přitom mimo jiné během debaty zveřejnit některé z uniklých dokumentů.

Kauza si žije vlastním životem

Podle Jakuba Drmoly z Katedry politologie na Masarykově univerzitě se dá spekulovat o tom, zda dokumenty nevypustili někteří proruští aktéři nebo konkrétně Rusko samotné, pravděpodobné to však není.

Situace neukazuje na to, že šlo o ruskou operaci.
Jakub Drmola

„Dokumenty nejsou naskenované, jsou vyfocené. Někdo je měl zřejmě rozložené na stole. Pokud to tedy nebylo celé naplánované, aby to nějak vypadalo. K tomu bych však byl skeptický, protože situace neukazuje na to, že šlo o ruskou operaci. Opravdu to spíš vypadá, že si dokumenty někdo odnesl z práce domů a vyfotil je, aby je ukázal nějakým kamarádům. Od té doby si kauza žije vlastním životem,“ vysvětluje Drmola.

Čtěte také

Co se týká úprav dokumentů, je podle něj těžké rozlišit, které informace jsou pravdivé a které byly poupraveny. Tím se pravděpodobně zabývá i sama ruská strana.

„Úpravy byly zatím odhaleny na úrovni ztrát na životech, jak na straně Ruska, tak na ukrajinské straně,“ říká Drmola.

Celý únik se vcelku od předchozích úniků informací liší. Na rozdíl například od aféry kolem Edwarda Snowdena nejde totiž podle Drmoly o způsob, jak poukázat na něco, co se původci úniku nelíbí, a změnit to.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje Tomáš Pavlíček.

Spustit audio

Související