Peprný slovník, velká duše. A štěstí, že neměla štěstí. Jazzová zpěvačka Jana Koubková vzpomíná na Evu Olmerovou

22. leden 2024

Když Jana Koubková vzpomíná na Evu Olmerovou, rozzáří se. „Eva byla vynikající zpěvačka, která měla duši, a taky výborný člověk. Byla neuvěřitelně vstřícná, laskavá, chytrá, a nesmírně vtipná – byla s ní legrace. Takže: Evo, čau,“ mává jazzmanka své kolegyni do nebe. Eva Olmerová se narodila přesně před devadesáti lety, odešla v roce 1993. Nebylo jí ani šedesát.

Olmerová uměla úplně všechno: s bravurou zpívala jazz, country, trampskou píseň, šanson, soul, gospel, blues. „Byla to nejčernější běloška a nejbělejší černoška. Těch barev ale měla mnohem víc,“ charakterizuje ji Koubková. V roce 1992 spolu natočily album Svíčka a stín. Původně mělo být celé Evy Olmerové, ale ta už na tom nebyla zdravotně nejlíp, a tak jí vypomohli Peter Lipa a právě Jana Koubková. „Měla jsem strach, jak se můj a Evin hlas budou spolu pojit. V duetu Jablko, stůl a strom se ukázalo, že to šlo. Měla jsem radost,“ vybavuje si Koubková a oči jí svítí i u další vzpomínky na Evu Olmerovou. „Když byla v Semaforu, zpívala tam i jednu známou bossanovu, The Girl from Ipanema, tedy Dívka z Ipanemy, s českým textem Jiřího Grossmanna. I já mám tuhle písničku ráda. Šla jsem tedy za Evou s tím, jestli by mi dala ten text opsat, že bych ji taky ráda zpívala česky. A dala! Od té doby na to na pódiu často vzpomínám.“

Ve vltavské Mozaice přidala Koubková k dobru i další vzpomínky – například na grogem provoněnou nemocniční kantýnu s veselými spolupacienty Evy Olmerové nebo na zmařenou šanci, když komunističtí páni zakázali Olmerové vystupovat na turné Elly Fitzgeraldové, která byla ze zpěvu své české kolegyně nadšená. „To nemůžu bolševikům zapomenout. Eva jim ale taky dávala zabrat. Všichni si pamatujeme její slovník. Ty výrazy nemůžu v rádiu citovat, ale byly pěkně peprné a to, co řekla, vždycky sedělo,“ usmívá se Koubková. Seděl i její jedinečný pěvecký projev. Olmerová si leccos zažila, a tudíž dobře věděla, o čem zpívá. „Spisovatel Josef Škvorecký mi pod fotku ze křtu našeho cédéčka Svíčka a stín připsal: Možná že měla štěstí, že neměla to štěstí. Něco na tom je. Eva prožila několik životů, a ne vždycky prímových, a tohle všechno měla ve svých písničkách. Proto zpívala s duší,“ vrací se Jana Koubková k velké duši Evy Olmerové.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.