Pes nesnáší naše malé dítě. „Seznamujte je pomalu,“ radí psí psycholog

6. duben 2022

Po narození dítěte přichází složité období, a to nejen pro rodiče nebo sourozence. Na nového člena domácnosti si musí zvykat i mazlíčci. A v případě psů to někdy znamená velký problém. Jak se chovat, když váš pes útočí na dítě? A jak je správně seznámit? „Hlavně pomalu,“ říká v Houpačkách psí psycholog a poradce pro vztah člověka a psa Pavel Bradáč.

Když si přivezeme dítě z porodnice, měli bychom si podle odborníka všímat změn chování psího kamaráda. „Toho, že je neklidný, že od dítěte utíká, případně že ho trvale sleduje očima, popisuje.

Jak můžeme psa připravit na příchod dítěte? Naučit ho pomocí jídla nebát se manipulace rukama, které malé děti často neopatrně používají. „Používám na to takzvané protipodmiňování. Spojuju nepříjemný prožitek, tady manipulaci rukama, s pamlsky, vysvětluje Bradáč, podle kterého by se seznámení dítěte a psa nemělo uspěchat. „Nejdůležitější slovo, které se k seznámení váže, je pomalu, věří psí psycholog.

S novým dítětem také ubývá pozornosti, kterou můžeme psovi věnovat. „Doporučuji už před porodem postupně snižovat objem času, kdy se pejskovi věnuji, aby to pak nebyla skoková změna. Přejít na kratší, ale intenzivnější činnosti, radí Bradáč.

Co můžeme udělat, když pes na dítě útočí? Co když je z nové situace smutný? A proč je důležité, aby měl pes stále vlastní prostor? Poslechněte si celé Houpačky s psím psychologem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.