Pěstitelé kvůli vysokým nákladům a nízkým výkupním cenám redukují ovocné sady

23. leden 2024 19:35

Někteří pěstitelé v Česku letos v zimě likvidují část svých ovocných sadů. Pěstování ovoce se jim totiž nevyplácí. Z krajiny tak zmizí další stovky hektarů ploch s ovocnými stromy.

Redukce ovocných sadů v Břasích

Z české krajiny mizí ovocné sady dlouhodobě a jinak tomu nebude ani v letošním roce. Podle odhadů Ovocnářské unie se letos plocha sadů zmenší až o 600 hektarů, tedy zhruba o šest procent celkové výměry. Pěstování ovoce se totiž zemědělcům kvůli vysokým nákladům a nízkým výkupním cenám finančně nevyplácí.

V České republice začalo podle zástupců Ovocnářské unie významnější snižování sadů v roce 2014 po zavedení embarga tehdy Ruské federace na dovoz ovoce a zeleniny z Evropské unie. Tím vznikl přetlak produktů z Polska, v našem případě jde hlavně o polská jablka, která nenachází uplatnění na jiném trhu na světě, než byl právě ruský.

Redukce ovocných sadů v Břasích

Do kácení ovocných stromů se pustili i v Břasích na Rokycansku. „Hospodaříme na zhruba 40 hektarech ovocných sadů, z toho máme momentálně v plánu asi 10 hektarů vykácet,“ říká majitel sadů Richard Schwarz. V posledních letech se mimo jiné výrazně zvyšují náklady na pěstování jablek – co se týče energií, pohonných hmot, hnojiv i mezd. Velkoobchodní cena ovoce s tím prý přitom nekoresponduje.

A co se stane se vzniklými volnými pozemky po zániku sadů? „Pravděpodobně vysadíme vojtěšku a budeme čekat, jak se vyvine situace. V každém případě nám ale stále zbývají tři čtvrtiny sadů, ty máme v plné plodnosti a fungují velice dobře. O tyto sady se chceme starat a z nich pochází ovoce, které v nejlepší kvalitě nabídneme zákazníkům,“ uzavírá Richard Schwarz s tím, že částečná redukce sadu v Břasích bude hotova zřejmě do konce února.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio