Pět pravidel vaření pro Boha. Čelisti dávají kopačky sektám

1. prosinec 2023

Po dlouhých letech rozdávání nenávisti máme konečně dobré zprávy. Láska zvítězila, plamen náklonnosti se prudce vzňal. Známe váhové limity potřebné pro vesmírnou evakuaci z planety Země a také tajné recepty na jídla, které vás duchovně uzemní. Stačí jen pozorně sledovat dvě nové minisérie o internetových kultech a poslouchat Čelisti!

Rodinu oblíbených charismatických vůdců rozšiřuje díky dokumentu Love Has Won, jejíž přerod z ambiciózní manažerky řetězce rychlého občerstvení v Matku Boží (a následně v lidský kokon z koloidního stříbra) je stejnou měrou absurdní jako tragický. Třeskutě eklektický kult, kombinující prvky křesťanství, new age s démonickou manifestací Robina Williamse, figurami Aštara Šerana, Donalda Trumpa a nekrofilním čundrem, budí nezřízené veselí. Tedy do chvíle, než pronikneme do jeho zrůdně fanatických útrob. Třídílná dokusérie HBO se obratně vyhýbá výsměchu a ukazuje bobtnání kolektivního bludu, který v sobě ale má něco dojemně lidského.

Což se bohužel nedá říct o kultu číslo 2, který přichází s ověřeným principem hledání duševních dvojčat a pyramidového schématu postaveného na překvapivě inteligentních nohsledech ústředního páru manipulátorů. Tam, kde je modrající Amy Carlson bezmála antickou heroinou vlastní galaktické tragédie, přináší partnerské (a údajně božské) duo Jeff a Shaleia smrdutý závan duchovního teleshoppingu a ryzího šmejdství postaveného na základech vymývání mozku.

Tam, kde Love Has Won servíruje dietu, nabízí Twin Flames: Jak dát sektě kopačky jídelníček složený z těžkých, duchovně zemnících jídel. To sice čelistní trio Aleš, Vít a Tomáš oceňuje, obzvláště po degustaci Tomákova bůčku s domácí orientální omáčkou, čelistní srdce ale stejně spíše patří vesmírné flotile Komandéra Buddhy, kterou pohání čistá láska a spirituální nonsens. Jako námět k adventnímu hledání sebe sama a obohacování jídelníčku o božské pokrmy každopádně doporučujeme oba seriály…

Dejchejte, ať neblijete!

Zvítězí spíše láska, nebo selhání jater po panácích koloidního stříbra? Jak poznáte, že je někdo váš spřízněný plamen a proč vás to bude stát tolik peněz? Je Leo animák, nebo biopic o zakladateli kultovního českého porno plátku? Proč je lepší trpět Světloplachostí, než tančit s Matyldou? A byl by René Higuita lepší narkobaron, nebo fotbalový brankář? Čelisti, váš filmově kritický škorpión!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.