Petr Fischer: České politické klima čili lidi nejsou hloupí

18. duben 2024

Zelené šílenství musí přestat, shodne se evropský lídr SPD Petr Mach s lídryní ANO Klárou Dostálovou a s tahounem evropské kandidátky Spolu Sašou Vondrou. Green Deal spojuje na evropské scéně strany a hnutí, které by se na té české nesešly. Tedy zatím. Až bude klima skutečně hlavní téma české politiky, může se evidentně stát cokoliv.

Jsou to, jako už tolikrát, paradoxy. ANO bylo u toho, když se Dohoda pro Evropu formulovala. Bylo to ANO, které mohlo říct „NE, NE a NE – šílenství musíme zastavit“.

Čtěte také

Místo toho souhlasilo s logikou i půdorysem dohody, která má určovat smysl a cíle politiky Evropské unie do roku 2030, ale spíše až do poloviny století. Vlak se rozjel, těžko ho teď zastavovat. Cíle, které jsou dané zákonem (sic!), by se nedaly splnit.

Eurolídr SPD klimatické změny víceméně popírá; lídryně ANO je nepopírá, ale „jen“ bagatelizuje. Když připomíná, že země EU jsou zodpovědné jen za osm procent emisí CO2. Není tedy kam spěchat, naznačuje Klára Dostálová.

Výrazné zpomalení proklimatické politiky prosazuje i Saša Vondra. Uvidíme, jak se vše vyvine a zda Čína, největší producent emisí oxidu uhličitého na světě, začne s tvrdým systémem emisních povolenek a další klimatickou agendou.

V poklusu za Čínou?

Politici – Mach, Dostálová, Vondra, ale i další a další –, kteří rádi mluví o české suverenitě a soběstačnosti, v podstatě navrhují, aby se evropská, tedy i česká klimatická politika řídila čínským itinerářem.

Až půjde za lepším klimatem Čína, půjde i Evropa? Nestačilo Evropě, jak to dopadlo s elektrickými auty? Tak dlouho jsme čekali a bránili spalovací motory, až čínská elektroauta zaplavila svět a přejela cenami i kvalitou celý evropský trh…

Čtěte také

„Green Deal se nedá dělat bez lidí,“ řekl v předvolební debatě eurolídr ČSSD a exministr Lubomír Zaorálek a měl pravdu. Osmdesát procent lidí v Česku ale vidí klima jako velký problém, větší než nezaměstnanost.

Změny klimatu se už lidí dotýkají, především v podobě sucha a stereotypů ročních dob. Je to tedy realita, na niž si umíme sáhnout, a přesvědčit se, přesto se bojíme něco udělat a politici dokonce chtějí, abychom nedělali nic. Politici se bojí říct, že to něco bude stát. Bojí se říct, že musíme všichni, chtě nechtě, nějak změnit svůj život.

Mluvit s lidmi na rovinu

Politika se stává civilizační brzdou, protože chybně vyhodnotila, že nejlepší cestou k politickým ziskům je říkat lidem, že nemusí měnit nic, že se zase nic tak hrozného neděje.

Tento bezbřehý populismus, který ovládl politiku všech barev a ideologií, nakonec naráží na svůj vlastní předpoklad, totiž na občany, kterým chtěl vycházet ve všem vstříc: s lidmi, pro lidi, za lidi – vidíme lidi za vším!

Petr Fischer

Svědčí o tom solární boom, který doprovází obrovský zájem o tepelná čerpadla. Občané došli k závěru, že se musí do budoucna postarat o relativně levnou energii z moderních technologií, a dělají, co je třeba. Rozumí tu ekologické i ekonomické logice v jednom. A pod tlakem situace to jde poměrně rychle.

Je tedy třeba od vlezlého poníženého populismu přejít v politice k pozitivní verzi vztahu k lidem. Jak říká český filmový klasik, „lidi nejsou hloupí“, jen se s nimi musí mluvit na rovinu a bez podbízení.

Autor je komentátor časopisu Euro.

autor: Petr Fischer
Spustit audio