Petr Hartman: Obstrukce přesouvají boj vlády s opozicí ze Sněmovny do soudní síně

27. červenec 2023

Sejdeme se u Ústavního soudu. Tímto vzkazem od opozičních poslanců skončilo ve Sněmovně jednání o změnách důchodového systému. Nebude to poprvé a možná ani naposledy, dalo by se dodat. Práci ústavním soudcům přidělává úsilí vládní koalice čelit nekonečným opozičním obstrukcím.

Na této snaze není nic protiústavního. Při prosazování vůle sněmovní většiny si však vládní koalice počíná velmi kreativně. Konkrétně při výkladu jednacího řádu. Někteří opoziční poslanci v tom spatřují totalitu. Patrně ve snaze vládní koalice dostat se k hlasování, aby mohla prosadit své návrhy. Na základě výsledku sněmovních voleb má k tomu mandát.

Čtěte také

Neznamená to, že menšina jí musí pouze pasivně asistovat. Má mít dostatečný prostor se k probíraným zákonům vyjádřit. Podle představ opozice by měl mít nejlépe podobu nekonečna. Tím by se však narušilo fungování země a sněmovní volby by de facto ztratily smysl. Na základě jejich výsledku zformovaná vládní většina by stejně nemohla nic prosadit.

Čelit nekonečným obstrukcím a neporušit přitom jednací řád Poslanecké sněmovny se ukazuje jako těžko splnitelné. Byť podle něj lze například určitým způsobem omezit rozpravu. Ne však těm řečníkům, kteří mohou využívat tzv. přednostní právo. Takže vystupování těchto poslanců může teoreticky trvat i několik let. Přesto jim v nedávné minulosti bylo odepřeno.

Hlasování bez porušení pravidel hry?

Problematické je také stanovování pevného termínu hlasování. Konkrétně v momentu, kdy rozprava k tomuto bodu nebyla ještě ukončena a jsou do ní přihlášeni poslanci. Rovněž tento způsob přispívá k překonávání nekonečného blokování chodu Sněmovny. Ani on nemá oporu v jednacím řádu.

Čtěte také

Názorně se ukazuje, že při obstrukcích se vládní koalice neprobojuje k hlasování bez porušení pravidel hry. Nakolik je jejich nedodržení závažné, to může autoritativně rozhodnout Ústavní soud. U změny mimořádné valorizace penzí se na něj opozice obrátila. Totéž hodlá učinit v případě nejnověji prosazené úpravy důchodového systému.

Ústavní soud už podobné stížnosti řešil. Týkaly se například změny pandemického zákona nebo elektronické evidence tržeb. V těchto případech podle verdiktu soudu sice došlo k porušení jednacího řádu, ne však v takovém rozsahu, aby bylo nutné přijaté zákony zrušit.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

A protože z toho nelze vyvodit nějaký obecný závěr, bude se Ústavní soud opět intenzitou porušení jednacího řádu v jednotlivých případech zabývat. Nedojde-li k jeho změně a budou-li obstrukce pokračovat, dočkáme se i v budoucnosti dalšího střetu vlády s opozicí nejenom ve sněmovních lavicích, ale také v soudní síni.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio