Petr Hartman: Vláda šlápla v případě penzí na brzdu

24. srpen 2023

Držte se, budeme brzdit. Neuděláme to příliš prudce, abychom se vyhnuli smyku a havárii. Také tímto způsobem lze vnímat snahu vlády postupně snižovat vysoký schodek státního rozpočtu. Na brzdu se rozhodl Fialův kabinet mírně šlápnout také směrem k důchodcům.

Konkrétně hodlá snížit tempo růstu penzí tím, že upravil jejich řádnou i mimořádnou valorizaci. Kolik na začátku nového roku dostanou penzisté přidáno, to bude záležet na inflaci a na růstu reálných mezd.

Čtěte také

Ten má být nově zohledněn z jedné třetiny místo dosavadní poloviny. V době příliš vysoké inflace potom už penzisté nemohou počítat s mimořádnou valorizací, která by jim trvale zvyšovala příjem. Mají mít nárok na dočasný příspěvek.

Zároveň chce vláda lidi odradit od odchodu do předčasného důchodu. Ten bude možný nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku. Pochopitelně při splnění dalších podmínek, které mají zaručit nevýhodnost tohoto kroku pro většinu žadatelů. To všechno by mělo státnímu rozpočtu ušetřit desítky miliard korun.

Bojiště s ostrými střety

Čtěte také

Zároveň to neznamená, že tím vláda zásadním způsobem do budoucna vyřeší nepoměr mezi příjmy a výdaji důchodového systému. Udrží ho na nějaký čas alespoň v přijatelných mezích. Přesto toto přibrzdění vládních nákladů vyvolalo ve Sněmovně emoce. Kabinet musel desítky hodin překonávat opoziční obstrukce.

V Senátu, kde je vládní koalice dominantní, prošly úpravy penzijního systému podle očekávání hladce. Rovněž se nepředpokládá, že by je vetoval prezident republiky. Od prvního září by tak měli mít lidé jistotu, jakým způsobem se jim budou důchody zvyšovat.

Jistota to však není stoprocentní. Nesouvisí to pouze se slibem opozice, že po nástupu k moci prosazené změny zruší. Do hry totiž vstoupí Ústavní soud. Velmi pravděpodobně hned několikrát.

Čtěte také

V tuto chvíli se čeká na jeho verdikt k jednorázové úpravě valorizace penzí týkající se letošního léta. Pokud by vyhověl námitkám opozice, rostly by penze dlouhodobě více, než schválená změna v tuto chvíli umožňuje. Takže státní pokladna by musela dodatečně vyplatit miliardy korun.

Zároveň by ženy a muži v talárech mohli posuzovat další stížnost. Po uzavření legislativního procesu by k nim měla dorazit žaloba týkající se nejnovější úpravy. Tak jako v předchozím případě by se měla týkat způsobu, jakým vládní koalice překonala opoziční obstrukce.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Při něm byl velmi pravděpodobně porušen jednací řád. Pokud to bude Ústavní soud považovat za zásadní problém, zmiňované změny valorizace penzí a úpravu předčasných důchodů zruší. V opačném případě budou platit.

Zkrátka důchodový systém v České republice je bojištěm, na kterém opakovaně dochází k ostrým střetům mezi vládou a opozicí. Nakolik je to souboj férový, o tom často rozhoduje Ústavní soud. Proto o nějaké stabilitě a předvídatelnosti tohoto systému si můžeme nechat jen zdát.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio