Petr Hartman: Vliv koncertní síně na další osud ostravského primátora Macury

31. březen 2023

ANO chce konec Tomáše Macury v křesle primátora Ostravy. Tomáš Macura by v něm rád zůstal sedět i v následujících měsících. Ze dvou neslučitelných přání se může jen jedno naplnit. Pro metropoli severní Moravy by bylo záhodno, aby k tomu došlo nejpozději koncem dubna.

Tehdy budou zasedat ostravští zastupitelé. Budou mít tak příležitost Macuru z funkce primátora buďto odvolat, nebo ho v ní potvrdit. V tuto chvíli jsou obě varianty možné. Postaralo se o to počínání ANO v Ostravě.

Čtěte také

Hnutí s přehledem vyhrálo na podzim loňského roku komunální volby. Podle očekávání bez problémů prosadilo do čela města svého lídra Tomáše Macuru. Ten se v roli primátora v minulosti osvědčil, což se projevilo i ve volebním výsledku. Rovněž nebylo překvapením, že hnutí ANO pokračovalo v dosud úspěšné koaliční spolupráci se Spolu a Piráty.

Nebýt volby prezidenta, nic by se na tom dodnes nezměnilo. Otevřená podpora Petra Pavla ze strany Tomáše Macury vyvolala reakci ANO. To se v posledních týdnech usilovně snaží Tomáše Macuru z postu primátora vystrnadit.

Uhájení primátorského křesla

Čtěte také

Počíná si přitom neobratně. Výsledkem dosavadního úsilí je úbytek příslušníků zastupitelského klubu ANO. Někteří jeho členové byli vyloučeni, jiní odešli na protest proti postupu hnutí vůči primátorovi Macurovi.

Ten založil nový zastupitelský klub, ve kterém shromažďuje odpadlíky z ANO. Čím víc jich bude, tím větší šanci má Tomáš Macura uhájit primátorský post. Hnutí ANO se totiž stává méně důvěryhodným partnerem při vyjednávání o novém složení vlády nad Ostravou.

Nemůže zaručit počet svých vlastních zastupitelů v nedaleké budoucnosti. V momentu, kdy jich z 21 zůstalo 17, se ostravské vedení dušovalo, že už nikdo neodejde. Když počet klesl na 15, zaznělo stejné ujištění. Ani jednou neodpovídalo skutečnosti.

Čtěte také

Při sestavování většiny se jí potřebujete dopočítat nejenom v době, kdy koalici vytváříte, ale také v následujících měsících. I když v současné době zastupitelský klub hnutí ANO zůstává nejsilnějším na ostravské radnici, může o post primátora přijít. Ovlivnit to může koncertní síň v Ostravě.

Její vybudování za zhruba tři miliardy korun prosazuje Tomáš Macura. Práce na projektu jsou prakticky ve finále navzdory odporu některých opozičních zastupitelů. Patří k nim i lidé ze Starostů pro Ostravu. Přitom jejich čtyři hlasy by stále ještě úřadující primátor pro vytvoření většiny nutně potřeboval.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Pochopitelně nejenom je. Musel by se také dohodnout se Spolu, Piráty a hnutím Ostravak. Vzhledem k jejich dosavadní zkušenosti se spoluprací s Tomášem Macurou by to nemusel být velký problém. Bez Starostů se však většiny nedobere.

Hnutí ANO by tak významného pomocníka k uhájení primátorského křesla mohlo paradoxně nalézt v dosud neexistující koncertní síni, jejíž vybudování Tomáš Macura považuje za svoji srdeční záležitost.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio