Petr Hartman: Vydá se Radim Dragoun v Belmondových stopách?

29. srpen 2023

„Policajt nebo rošťák“. Název francouzského filmu s Jeanem-Paulem Belmondem by se dal obměnit na „Policajt nebo státní zástupce“. V pomyslné hlavní roli by vystupoval Radim Dragoun. V jeho pracovním životě se totiž obě zmiňované profese prolínají.

V současné době působí v hodnosti brigádního generála v čele Generální inspekce bezpečnostních sborů. Dostal se do ní po vynuceném odchodu Michala Murína. Ten nedokázal odolat tlaku, který na jeho osobu vyvíjel premiér Andrej Babiš.

Čtěte také

Jím řízená vláda vzala na vědomí doporučení výběrové komise a do vedení inspekce byl jmenován Radim Dragoun. Některými politiky byl tak považován za „Babišova“ muže.

Dragoun podobnou nálepku odmítal a svým působením nezavdal pádný důvod k tomu, aby ji na sobě i nadále nesl. Že se jí úplně nezbavil, to naznačovaly události z těchto dnů. Posledního srpna vyprší Dragounovi pětileté funkční období. O dalším jeho působení v čele Generální inspekce bezpečnostních sborů nejeví Fialův kabinet zájem.

Brněnská bytová kauza

Radim Dragoun tak velmi pravděpodobně zamíří zpět do řad státních zástupců, kde už v minulosti několik let působil. Nyní by měl stanout v čele Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Vyhrál totiž výběrové řízení. To poněkud nečekaně doporučila vláda nejvyššímu státnímu zástupci Igoru Střížovi.

Čtěte také

Učinila tak v momentu, kdy bylo patrné, že jeho favoritem byl právě Dragoun. Neobvyklý zájem kabinetu o způsob volby šéfa olomouckých státních zástupců vyvolal dojem, že někteří vládní politici nechtějí v jejich čele „Babišova“ muže. Vládou doporučené výběrové řízení dopadlo tak, že jeho vítězem se nakonec stejně stal Radim Dragoun.

Na návrh Igora Stříže by ho měl jmenovat ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Tedy politik, který čelí různým problémům. Patří k nim také ministrův poměrně intenzivní zájem o tzv. brněnskou bytovou kauzu. Její vyšetřování přitom spadá právě pod olomoucké vrchní státní zastupitelství.

Pavel Blažek by neměl jmenování Dragouna odmítnout. V opačném případě by vyvolal spekulace, proč mu na obsazení postu šéfa olomouckých státních zástupců tolik záleží. Po rozruchu způsobeném Blažkovým setkáním s kontroverzním podnikatelem Nejedlým by si další mediální pozornost vůči své osobě asi raději odpustil.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Radim Dragoun tak může začít přemýšlet o tom, jak docílit správného fungování olomouckého vrchního státního zastupitelství. Jednak aby odolávalo nejrůznějším politickým tlakům. Zároveň aby nedocházelo k vnitřnímu pnutí. To vyvolává existence poboček v Brně a v Ostravě. Respektive dohady o tom, zda nemají být zrušeny. Tento spor přispěl k rezignaci Radima Daňhela. Uvidíme, jak si s tím jeho nástupce poradí.

Pokud se jím skutečně stane Radim Dragoun, měl by si dát pozor, aby se z „Babišova“ muže nestal mužem „Blažkovým nebo Střížovým“. Pro tuzemskou justici by bylo žádoucí, aby si v nové funkci počínal podobně jako Jean-Paul Belmondo ve filmu „Policajt nebo rošťák“.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio